Street art

Street art

Terug naar Homepage

In Heerlen is kunst van en voor iedereen
Je vindt het overal, in musea, op grote gevels en in de kleinste hoekjes van de stad. Heerlen is één groot openluchtmuseum met een spannende mix van internationale topstukken en pareltjes van lokale kunstenaars. De indrukwekkende collectie murals vormt de grote publiekstrekker. Als muralhoofdstad van Nederland heeft Heerlen een naam hoog te houden en dat lukt aardig.

Van graffiti naar street art
Die street art scene in Heerlen heeft een hele geschiedenis. In de jaren zestig was graffiti een hit in de Verenigde Staten. Het waaide over toen Heerlen zich in een diep dal bevond na de mijnsluitingen. Ontevredenheid en gebrek aan perspectief verleidden jongeren tot het gebruik van drugs en het spuiten van graffiti, natuurlijk tot ongenoegen van bewoners en bestuur. Toen het niet lukte om graffiti te bestrijden, koos Gemeente Heerlen voor een andere, positieve aanpak. Door street art onderdeel te maken van het straatbeeld en internationaal gerenommeerde straatkunstenaars aan het werk te zetten in de stad, steeg het niveau en keerde het tij. Een bruisende street art scene ontwikkelde zich en inmiddels telt Heerlen al zo’n 125 murals en talloze andere vormen van street art.

In het volgende artikel "Street art voor gevorderden" lees je alles over de verschillende vormen van street art in Heerlen.