Die levensgrote murals in Heerlen trekken de aandacht, maar wist jij dat er veel meer achter de street art scene van Heerlen zit? Het is alsof de vele vormen van street art met elk hun eigen boodschappen een extra dimensie aan de stad geven. Als je tenminste weet waar je moet kijken!
Ze zijn je misschien al eens opgevallen in de binnenstad: de kleine mannetjes op randen van gebouwen, zwarte raven op onverwachte plekken of bepaalde stickers die blijven opduiken. Net als de murals zijn ook deze kunstzinnige uitingen onderdeel van de Heerlense street art scene. Zodra je er oog voor begint te krijgen, ontdek je steeds meer. Kunstwerken van alle formaten komen en (ver)gaan, de tijdelijke aard is onderdeel van het spel. Soms is iets moois weer weg, maar vaak genoeg valt er ook weer iets nieuws te ontdekken in de stad.
Van tags tot installatiekunst: street art die je spot in Heerlen
Zoals gezegd is er zoveel meer dan murals op het gebied van street art in onze stad. We nemen je mee langs de belangrijkste verschijningsvormen, waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden. Zo gaat er tijdens je volgende hunt een compleet nieuwe wereld voor je open.
Stencils
Deze vorm van street art is makkelijk thuis voor te bereiden, snel geplaatst en vooral snel gekopieerd op een andere plek. De kunstenaar kan het zo moeilijk of makkelijk maken als hij zelf wil door verschillende stencils bovenop elkaar te gebruiken om diepte te creëren in het resultaat. Het idee achter stencil art is het gebruik van zelfgemaakte sjablonen, waar je op straat overheen spuit met je spuitbus.
Voorbeelden van stencil art in Heerlen zijn sommige raven van DazeTwo, de mini-minerz en vuilnismannen van Jaune en de dino’s van Timo Aspers.
Tags
Een tag is een soort handtekening van een graffitikunstenaar. Hieraan herkennen kunstenaars elkaar en weten wie waar actief is. Het kan worden opgevat als een territoriumafbakening. Op plekken in de stad die lastig te bereiken zijn, zoals hoog op een gevel of boven een brug, is het een soort proeve van bekwaamheid. Tags worden gemaakt met een spuitbus en speciale markers waar veel inkt uitkomt. Als je een muur vol graffiti ziet, is er waarschijnlijk een heel ‘gesprek’ aan de gang tussen de verschillende kunstenaars.
Voorbeelden van tags in Heerlen: in alle hoeken en gaatjes van de stad. Lukt het je om dezelfde tag op meerdere plaatsen te herkennen?
Stickers
Ook stickers kunnen street art zijn! We hebben het dan niet over stickers van bedrijven, maar over stickers die speciaal ontworpen zijn met een bepaalde boodschap. Dat kan zijn ‘ik was hier’, maar ook ‘ik heb respect voor jouw kunst’, bijvoorbeeld als ze geplaatst zijn bij andere vormen van street art.
Voorbeelden van sticker art in Heerlen: kijk eens op lantaarnpalen met uitzonderlijk veel stickers, waarschijnlijk is er een ander kunstwerk in de buurt.
Sculpturen
Sculpturen worden ook wel aangeduid als installatiekunst. Het zijn beeldjes variërend van materiaal die thuis of in een atelier zijn klaargemaakt en worden geplaatst als street art. Dit is een van de vormen van street art waar het meest voorbereidende werk in gaat zitten. Het zijn ware kunstwerken, vaak met een achterliggende boodschap. Kijk omhoog om sculpturen te spotten: je vindt ze vaak op de eerste verdieping van gebouwen of op lage daken. Hier worden ze niet zo snel gestolen en de kunstenaar komt er nog net met een ladder bij.
Voorbeelden van sculpturen in Heerlen zijn: de raven van DazeTwo begonnen als paste-ups (zie later), maar zijn ook als sculptuur te bewonderen. Een internationale naam is Isaac Cordal met zijn depressieve mannetjes.
Yarn bombing
Ook in Heerlen zijn er gebreide ‘bommen’ gevallen. Als onverwachte objecten in de stad opeens inpakt worden door een kleurrijk breisel, dan noem je dat yarn bombing. Denk hierbij aan lantaarnpalen, bomen of fietsen. Soms is het met een boodschap, soms is het voor de sier. Ook hier kan veel werk in gaan zitten. Vaak zijn het kleurrijke verschijningen.
Voorbeelden van yarn bombing in Heerlen vind je bij de boom tegenover Café Tess en de schommel aan de achterkant van het Raadhuis.
Paste-ups
Ontwerpen, printen, uitsnijden en plakken maar! Een paste-up (ook wel cut-out genoemd) is een papieren uitsnede van een kunstwerk dat ergens opgeplakt wordt. Een goed bewaard geheim is het recept voor de perfecte lijm. Hoe beter je lijm, hoe langer het kunstwerkje op z’n plek blijft. Paste-ups zijn een van de meest vergankelijke vormen van street art, extra leuk om te spotten!
Voorbeelden van paste-ups in Heerlen: raven van DazeTwo en de zwart-wit tekeningen van Didson.
Mural
Voor de volledigheid hoort de mural, klassieker onder de street art-vormen, er ook bij in dit overzicht. Een mural is een vaak grote muurschildering gemaakt met spuitbus of kwast. Het leuke van Heerlen is niet alleen de grote hoeveelheid en verscheidenheid aan murals, maar ook de steeds ‘gekkere’ plekken waar ze voorkomen. Zo is er onlangs een grote ‘flooral’ onthuld tussen De Vondst en het Raadhuis, en in de Oude Veemarktstraat richting de Morenhoek ontdek je eentje op het plafond. De murals in Heerlen blijven verrassen!
Voorbeelden van murals zijn er in Heerlen te over. Dankzij de vele murals draagt Heerlen met trots de naam: mural hoofdstad van Nederland.
Hoe meer je je in de wondere wereld van street art verdiept, hoe leuker het wordt! Zo schuilt er achter elk kunstwerk een bijzonder verhaal, wordt er zelfs tussen de verschillende kunstwerken gecommuniceerd en wordt er misschien wel iets nieuws geplaatst of gemaakt terwijl jij hier zit te lezen… Smaakt de Heerlense street art naar meer? Boek een heuse street art tour, waarna je skills als hunter sowieso verbeterd zijn.