Heerlen is een van de oudste steden van Nederland, misschien wel de oudste
De Romeinse nederzetting Coriovallum ontstond rond het kruispunt van twee grote wegen: de Via Belgica (Boulogne-sur-Mer naar Keulen) en de Via Traiana (Aken naar Xanten). De meest spectaculaire opgraving in Heerlen én Nederland is die van het Romeinse badhuis van Coriovallum.
Archeologisch hoogtepunt
De archeologische opgravingen van het Romeinse badhuis in Heerlen zijn een attractie van nationale allure, ook wel de Nachtwacht van de Nederlandse archeologie genoemd. De Romeinse opgravingen zijn ontzettend indrukwekkend, te bedenken dat dit zo’n tweeduizend jaar geleden eigenhandig door de Romeinen is opgemetseld. Het Romeins badhuis van Coriovallum is tijdelijk niet te bezichtigen vanwege de bouw van Het Romeins Museum.
Coriovallum vandaag
Met alleen een badhuis heb je nog geen nederzetting. Er zijn veel meer Romeinse opgravingen en vondsten gedaan in Heerlen. Daaruit blijkt dat Coriovallum een waar pottenbakkersimperium was, er zijn tientallen pottenbakkersovens gevonden en eindeloos veel aardewerk. Dat aardewerk uit Coriovallum is op plekken ver daarbuiten teruggevonden. Via de Romeinse wegen, die je kunt vergelijken met onze snelwegen, vond dit aardewerk zijn weg door het hele Romeinse Rijk. Het gebied waar het hart van Coriovallum lag, is nu het Romeins Kwartier. Hier komt het Romeins verleden meer en meer naar boven.