Al 15 jaar leeggeschraapte borden bij Toko Patja

Al 15 jaar leeggeschraapte borden bij Toko Patja

Dit jaar mag Toko Patja vijftien kaarsjes uitblazen en dat is een mooie mijlpaal, voor de Patja-familie en voor Heerlen. Het traditioneel Indonesische eten uit Java maakte naam door de oprichters Max en Christie. Zoon Joey hielp al vroeg mee in de zaak en twee jaar geleden nam hij samen met zijn vrouw Simone Toko Patja over. Vol frisse energie en ideeën gaan ze de toekomst tegemoet en blikken terug op vijftien jaar Toko Patja.

Vlak bij de huidige locatie van Toko Patja, het Wilhelminaplein, begon het ondernemersavontuur van Max en Christie. Een combinatie van hun Indonesische en Nederlandse achternamen werd Patja, inmiddels een begrip in Heerlen. Toko Patja begon in De Bazaar, destijds de invulling van voormalig winkelcentrum De Klomp. Hier waagden ze de sprong in het ondernemerschap en al na één jaar ook ‘naar de overkant’, de huidige locatie op het Wilhelminaplein. De Bazaar moest sluiten, maar Toko Patja ging een mooie toekomst tegemoet.

Terrastrendsetter
Toko Patja was op het Wilhelminaplein de trendsetter wat betreft horeca. Ze waren een van de eersten die een terras uitstalden, terwijl het plein nu rondom terrasjes heeft. In vijftien jaar is er veel veranderd in de zaak en het fijnste was: er kwamen steeds meer gasten. Mensen uit Heerlen, uit de regio, zelfs mensen uit België en Duitsland vonden hun weg naar het Indonesische restaurant. In veel gevallen werden gasten zelfs vrienden.

Door de groei kon in 2017 het aanleunende pand erbij gekocht worden en begon een verbouwing. Er werd doorgebroken en alles kreeg een frisse opknapbeurt. Er werden twee nieuwe toiletten gemaakt, waardoor een alcoholvergunning kon worden aangevraagd en niet alleen het aantal zitplaatsen binnen, maar ook het terras op het Wilhelminaplein werd uitgebreid. De uitbreiding was zeker een hoogtepunt, maar werd opgevolgd door een ons allen bekend dieptepunt.

Dankbaar jubileum
Joey en Simone zijn blij dat ze 15 jaar Toko Patja kunnen vieren, want de coronacrisis sloeg ook hier een diepe krater. Een voordeel was dat het restaurant altijd al was ingespeeld op afhalen (naast restaurant en catering), maar toch deed het allemaal erg veel pijn. Niet alleen financieel, maar ook sociaal. Voor Joey is het sociale aspect het leukste van zijn werk, iets waar hij ‘post-corona’ weer volop van geniet. Waar het wat hem betreft wat drukker mag zijn, is in de – onlangs compleet vernieuwde en vergrote – keuken en in de bediening. De krapte op de arbeidsmarkt laat zich ook bij Toko Patja voelen. Die houdt de toekomstplannen een beetje tegen en die liegen er niet om… Dus mocht je horecawerk zoeken, loop even binnen!

Toko Patja blijft altijd Toko Patja, met de traditionele Indonesische gerechten van de voorouders van Joey en de huiselijke sfeer. Toch werkt hij samen met Simone aan vernieuwing, want sinds de uitbreiding is er van alles mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een cocktailbar met heerlijke mixdrankjes met de smaken van Indonesië zoals kokos en citroengras. Een goed bewaard geheim is dat er achter Toko Patja een sfeervol stadstuintje ligt, dat Joey en Simone bij de zaak willen trekken. Volgend jaar schuif je hopelijk aan voor een Indonesisch avondje uit op deze verborgen plek in Heerlen.

Kom meefeesten (en dansen) tijdens Corio Tropical!
Eerst die vijftien jaar maar eens goed vieren en Corio Tropical (donderdag 28 juli 2022) is daar het uitgelezen moment voor. Voor de deur bij Toko Patja gaan de voetjes van de vloer tijdens een Salsa-evenement, er staat een tap voor de deur en je smult er van Romeo’s schaafijs. Natuurlijk geniet je ook dan van Joey’s kookkunsten en maak je hem wel blij met zijn favoriete geluid: het leegschrapen van je bord.

Toko Patja
Wilhelminaplein 5
www.tokopatja.nl

Tekst: Leonie Kohl
Foto’s: Luc Lodder