Op vrijdag 11 juli vanaf 15.00 uur is er een geocache-event op de Bongerd in Heerlen-Centrum, waar eXplorion uitleg geeft over geocaching in het algemeen en een nieuwe series geocaches in het bijzonder: de Caumerbeek-serie. In de tijd van Landsfort Herle (vanaf ca. 1200) was de Bongerd een gracht, die deel uitmaakte van het verdedigingswerk. Het water in die gracht..... kwam uit de Caumerbeek! De Romeinse thermen? Water uit de Caumerbeek! Het water van de beek diende ook decennialang een economisch doel: opgestuwd om watermolens als de Caumermolen, Oliemolen en Schandelermolen aan te drijven. Jarenlang was de Caumerbeek, net als vele beken, letterlijk in beton gegoten en stroomde deels onzichtbaar door de stad. Door renaturatie en aanleg van waterbuffers kreeg de natuur weer volop kansen en zien we nu bijvoorbeeld de ijsvogel weer terug.
Al deze aspecten kunnen mensen vanaf 11 juli zelf gaan ontdekken en onderzoeken met behulp van de geocaching-app, de nieuwe caches die eXplorion dan 'live' laat gaan en de website waar heel veel aanvullende informatie te vinden is over al die aspecten van de Caumerbeek als waterig lint door het Heerlens Erfgoed.
ERFGOED ONTDEKKEN (is een avontuur)
In het kader van 2025 Jaar van het Heerlens Erfgoed hebben de mensen van eXplorion het fenomeen GEOCACHING ingezet als middel om erfgoed te ontdekken. Geocachen werd precies 25 jaar geleden bedacht, toen het locatie-signaal van GPS-satellieten vrijgegeven werd voor particulier gebruik. Tot dan was het alleen toegankelijk voor militaire toepassingen, maar toen het signaal voor locatiebepaling eenmaal vrijgegeven was, werden er allerlei nieuwe toepassingen voor bedacht. De tegenwoordige navigatie in de auto is er een voorbeeld van.
Geocaching is een (online) 'spel', waarbij iemand een 'schatkistje' (dikwijls een plastic klembakje waar je etenswaren in bewaard) met daarin een logboekje ergens verstopt. Met behulp van de geocaching-App op de mobiele telefoon gaan mensen vervolgens op zoek om het kistje te vinden en hun naam in het logboekje te zetten. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 3 miljoen caches geplaatst en zo'n 2,4 miljoen mensen die zich met geocaching bezig houden (in Nederland zijn dat er al meer dan 50.000).
Een geocache geeft doorgaans informatie over de plek waar hij ligt of heeft een bepaald thema. In Heerlen (waar in totaal meer dan 100 caches te vinden zijn) kun je caches zoeken die te maken hebben met het Romeins verleden, de Mijnen of WO II, maar net zo goed caches die de aandacht willen vestigen op een mooi stukje natuur of een bijzonder gebouw.