Cultura Nova 2024
30 augustus 2024

Cultura Nova 2024

Theaterfestival

Vrijdag 30 augustus barst de 33ste editie van zomerfestival Cultura Nova weer los in Heerlen. Tien dagen lang vormt Parkstad Limburg het decor voor adembenemende voorstellingen op verrassende locaties. Van installatiekunst tot muziek, dans en film: Cultura nova biedt een magische mix van vernieuwende projecten en indrukwekkende optredens. Ontdek juweeltjes uit heel Europa en nieuwe verhalen van jonge makers.

Opening 2024: een verhaal over veerkracht
Cultura Nova opent op vrijdag 30 augustus om 21.30 uur met de gratis voorstelling Mo et le ruben rouge van Cie L’homme Debout. Begeleid door tientallen lokale participanten neemt Mo, een indrukwekkende pop van zeven meter hoog, de bezoekers in dit openluchtspektakel letterlijk mee langs een lang rood lint op een poëtische en muzikale reis vanaf de Bongerd naar het Festivalplein voor Theater Heerlen. Deze voorstelling voor het hele gezin raakt aan actuele thema’s en symboliseert veerkracht en de zoektocht naar nieuwe wegen. Daarna voert het festival jong en oud van grootste spektakels naar indringend toneel over de eigen regio. En van spraakmakende tentoonstellingen naar spannende cross-overs.

Tien dagen verwondering buiten gebaande paden in heel Parkstad
Na deze opening brengen internationale topgezelschappen magie naar Heerlen en Parkstad met krachtige beelden, nieuwe klanken, actuele reflecties en bijzondere ontmoetingen. De 33ste editie toont maar liefst 70verschillende makers, gezelschappen en projecten waarvan 21 (Nederlandse) premières. Van Frankrijk tot Spanje, Duitsland, België en Zwitserland brengen zij nieuwe verhalen die resoneren in Heerlen en omgeving. Ballonnen zingen Bach bij Aracaladanza, vader en zoon van Circus Ronaldo bluffen in Sono Io? op het koord van tijd en vergankelijkheid, Martin Zimmerman brengt in Danse Macabre een ode aan iedereen die buiten de gebaande paden denkt, Cirque Pardi! zoekt in Low Cast Paradise dansend troost tot het einde, en het Berlijnse
gezelschap Maraña weeft met ORGANISMO een zee van draden, bewegingen en muziek.

Daarnaast gaat Cultura Nova ook verder de regio Parkstad in. Het openingsgezelschap Cie L’homme Debout strijkt in Simpelveld neer met de korte en indrukwekkende performance AKA. Een reusachtige pop danst een speciaal ontworpen choreografie. En dj Amber Broos draait i.s.m. 4feet9 in Kasteel Hoensbroek.

In coproductie met Cultura Nova worden 23 projecten gerealiseerd en zijn er ruim 280 voorstellingen en culturele presentaties van gezelschappen en makers uit 13 verschillende landen. Zo zien we uit België Laika enTheater FroeFroe met Tortot in een zintuiglijk totaalspektakel en de Nieuwe Bazaaar met Den Blok over samenleven op grote hoogte. Vanuit Frankrijk strijkt Compagnie Titanos met zijn absurde kermis voor jong en oud neer op het Burgemeester van Grunsvenplein. En Wende Snijders zal de bezoekers trakteren op een intiem en uniek optreden.

Onontgonnen werelden van jonge makers en nieuwe helden
Bij Cultura Nova schittert het podium voor jong talent als een betoverend weefsel van creativiteit en vernieuwing. Dit is zichtbaar bij onder andere Collectief Spielplatz, nieuw werk van Benjamin Kuitenbrouwer en de lancering van het eerste werk van Nieuwe Helden. Samen met productiehuizen als Intro in Situ en VIA ZUID presenteren talenten zoals Sachit Ajmani and the OWRSI Collective, Rutger Muller en Angela de Weijer, evenals jonge makers, dansers en performers zoals Lieke van de Vegt, Sharon Wesseling en Ika Schwander, voorstellingen vol experiment die je zintuigen prikkelen en je meenemen naar onontgonnen werelden. Cultura Nova koestert deze talenten vanwege hun frisse perspectieven en gedurfde expressie, die de grenzen van kunst verleggen. Voor echte waaghalzen en liefhebbers van de toekomst zijn hun optredens een must-see, waar nieuwe ontdekkingen gedaan worden die nog nooit eerder gezien, gehoord of ervaren zijn.

Met de hele familie nieuwe emoties en perspectieven ontdekken
Cultura Nova verwelkomt families in een betoverende wereld van theater en kunst, waar kinderen worden uitgenodigd om te ontdekken, te leren en te genieten. Dit jaar kunnen jonge bezoekers zich laten meevoeren in de dansvoorstelling ImPERFECT van La Baldufa, die imperfecties en tweede kansen verkent met een boodschap van zelfacceptatie en vernieuwing. L’autèntica biedt met SOC NATURA een zintuiglijke en poëtische reis die de deuren opent naar de natuur, terwijl Compagnie Les ombres portées met vindingrijk schaduwtheater en live muziek de verbeelding prikkelt. Op deze manier biedt Cultura Nova een unieke kans om samen als familie te genieten van kunst die inspireert, vermaakt en verbindt.

Cultura Nova is een jaarlijks terugkerend, tiendaags internationaal theaterfestival in Heerlen en omgeving. Sinds de eerste editie in 1991 biedt het festival theater, film, dans, muziek en beeldende kunst, vaak op ongewone locaties, in samenwerking met culturele en andere partners, zoals PLT, SCHUNCK, Nieuwe Nor en Filmhuis De Spiegel.

Tickets zijn vanaf vrijdag 28 juni om 11.00 uur verkrijgbaar via www.culturanova.nl, via de kassa van Parkstad Limburg Theaters www.plt.nl en via www.nieuwenor.nl. Vrienden van Cultura Nova kunnen al vanaf dinsdag 25 juni kaarten bestellen. Het volledige programma is tevens terug te vinden op de website van Cultura Nova en in de UITagenda van Heerlen Mijn Stad.

Cultura Nova | foto: Luc Lodder
Cultura Nova | foto: Luc Lodder
Cultura Nova | foto: Luc Lodder
Cultura Nova | foto: Luc Lodder
Cultura Nova | foto: Luc Lodder
Cultura Nova | foto: Luc Lodder
Cultura Nova | foto: Luc Lodder
Cultura Nova | foto: Luc Lodder