Zadenbibliotheek

Zadenbibliotheek

Terug naar UITagenda

Op 1 maart om 17 uur is de opening van de eerste zadenbibliotheek van Limburg in Heerlen.
Locatie is boekhandel van Veld van Dam, Promenade 153, Heerlen.

Het is een samenwerking van particulieren, de stadstuin en de plantenbieb uit Heerlen.

Wat is een zadenbibliotheek?
Dit is een plek waar je gratis zaden kunt lenen en ruilen. Elke zadenbieblocatie heeft een wisselend assortiment zaden. Het zijn zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit zaden die terug zijn gebracht door leners, door tuiniers die hebben geoogst uit hun tuinen. Soms zijn er ook restanten van overgebleven biologische zaden van telers.

Hoe werkt een zadenbibliotheek?
Je kunt zaden gratis “lenen”. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.
Als je zaden leent, zaai je ze in je tuin. Van de planten die opkomen, laat je de mooiste plant bloeien én zaad maken. Let op: soms gaat een plant pas in het 2e jaar bloeien! Dit staat op de pagina zaden vermeld.

Zaden zitten in de zaaddoos van de bloem of in de vrucht van bijvoorbeeld een pompoen. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Na het drogen breng je een deel van deze zaden terug naar de zadenbieb. Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Je kan je aanmelden bij www.zadenbibliotheekNederland.nl dan krijg je iedere maand de nieuwsbrief met zaai- en tuintips.
Volg zadenbibliotheek Heerlen op instagram @zadenbibliotheekheerlen