U bevindt zich hier - Geschiedenis van het Glaspaleis
22 februari 2023

U bevindt zich hier - Geschiedenis van het Glaspaleis

U bevindt zich hier is een semi-permanente presentatie over de geschiedenis van het Glaspaleis op de vide in de centrale hal. De presentatie vertelt het verhaal over het Glaspaleis, over de architectuur en over de verschillende invullingen door de jaren heen. Vanaf 22 februari 2023 is de presentatie weer te bezoeken.

Aan de hand van foto’s, teksten archiefmateriaal en objecten krijgt de bezoeker inzicht in de historie van het iconische gebouw. Voor de tentoonstellingsvormgeving werkt SCHUNCK samen met Paulien Berendsen, Studio Parade.

De tentoonstelling wordt gerealiseerd in een co-productie van SCHUNCK met Rijckheyt, centrum voor regionale geschiedenis, en is voor een langere periode op de vide in de hal van het Glaspaleis te bezoeken. Er zijn onder andere foto’s, documenten en objecten uit alle verschillende perioden van het bestaan van het Glaspaleis te zien. Aangevuld met video- en geluidsfragmenten.

“We vinden het belangrijk om het verhaal van het Glaspaleis te vertellen dat in de herinnering van zoveel mensen uit de stad leeft en dat voor velen een herkenbaar punt is. Eerdere tentoonstellingen als ‘Ik verzamel’ (Marc Volger, 2014) of ‘The Post-Industrials’ (eveneens een co-productie met Rijckheyt, 2017-2018) leidden tot veel positieve reacties van bezoekers die zichzelf of een stukje van de gezamenlijke geschiedenis van hun stad herkenden. Ook geven veel van onze bezoekers een grote interesse aan in het verhaal en de constructie van dit markante gebouw. Daarom hebben we nu een plek waar deze historie aandacht krijgt”, vertelt Patricia van den Ende, senior curator bij SCHUNCK. “Er huizen zoveel verhalen binnen deze glazen wanden. Niet alleen van het warenhuis Schunck met de eerste lift van Heerlen, maar ook van minder bekende periodes zoals de korte tijd dat kunstenaars en anti-kraakbewoners het gebouw als atelier en woning gebruikten. Deze verhalen willen we graag optekenen, conserveren en teruggeven.”

Het tentoonstellingsontwerp is in handen van Paulien Berendsen van Studio Parade, die eerder tentoonstelling realiseerde voor onder meer de Dutch Design Awards, het Stedelijk Museum Den Bosch, Museum Boijmans Van Beuningen en het Cuypershuis in Roermond. Zij heeft zich voor de opstelling laten inspireren door het begrip ‘etaleren’ – dat onlosmakelijk verbonden is met de oorspronkelijke functie van het Glaspaleis als warenhuis – en brengt het verhaal op speelse wijze in diverse display-kabinetten. De bezoeker mag zelf het verhaal ‘ontdekken’ door bijvoorbeeld diverse lades te openen van díé elementen van het verhaal waarvan hij of zij meer wil weten.

Praktische informatie
De expositie 'U bevindt zich hier – de geschiedenis van het Glaspaleis' is vanaf 22 februari 2023 doorlopend kosteloos te bezoeken. Het bevindt zich op de vide in de centrale hal.

  • Maandag t/m zaterdag: 9.00 - 17.30 uur
  • Zondag: 11.00 - 17.00 uur

De expositie wordt gemaakt in co-productie met Rijckheyt | Centrum voor regionale geschiedenis.

U bevindt zich hier