Heerlen staat bekend om de rauwe en gedurfde culturele ontwikkelingen. Door klappen uit het verleden heeft de stad flink wat lef moeten tonen. Nu bruist de wereld van theater, muziek, festivals en straatkunst. Heerlen heeft altijd wat anders te bieden en die constante verandering zit misschien wel in het DNA van de stad. In een stad die nooit af is, kan nog alles gebeuren. Dat werkt als een magneet op creatievelingen die hier alle ruimte krijgen. Dat zie, hoor en voel je in overal.
Aan de glorietijden van Heerlen, een gevolg van de welvaart die de grootschalige steenkoolindustrie bracht, kwam vrij abrupt een einde. Dat begon met de aankondiging van de sluiting van alle mijnen in 1965. De samenleving die volledig op de mijnen was gebouwd, viel uiteen en de op een na rijkste stad van Nederland veranderde in een centrum van drugs en prostitutie. De stationsomgeving was berucht en journalisten bezorgden Heerlen destijds een hardnekkig imago.
Gesloopt
Kwetsbaar als de stad was, werd Heerlen geconfronteerd met een nieuwe harddrug: heroïne. Onwetende jongeren, vaak zonder perspectief, belandden razendsnel in de neerwaartse spiraal die de verslavende drug veroorzaakte. Prostitutie en criminaliteit staken massaal de kop op, alles voor de volgende shot…Intussen was er meer aan de hand. De pijn die de mijnsluiting had veroorzaakt, wilde men verzachten door het verleden uit te wissen. Met een eenzijdige blik naar de toekomst werd vrijwel alles uit de mijntijd gesloopt: gebouwen, kantoren en zelfs de geliefde schoorstenen Lange Jan en Lange Lies moesten eraan geloven. In een bouwwoede werd Heerlen beroofd van haar industriële erfgoed. Veel gebouwen typisch voor de jaren 70, 80 en 90 verrezen en maakten de stad voor velen onherkenbaar. Naast heroïne deed ook graffiti zijn intrede in de stad. Verveelde en ontevreden jongeren uitten zich met hun spuitbus, tot grote ergernis van inwoners en bestuur.
Culturele ommekeer
Tegen de eeuwwisseling waren de problemen in de stad en bij het station zo groot, dat de NS dreigde de intercity's niet meer te laten stoppen. Dit vormde de druppel die ervoor zorgde dat alles anders werd. Operatie Hartslag ging van kracht en pakte de drugsproblematiek voortvarend aan. Met een nieuwe bestuurlijke wind werd er enorm geïnvesteerd in een culturele opleving van de stad. Grootschalige investeringen in erfgoed, culturele instellingen en evenementen pompen nieuw leven in de stad. De graffiti cultuur gaf in de vorm van straatkunst weer kleur aan Heerlen.
Cultuurstad
De stad herontdekt zichzelf als culturele vrijplaats en iedereen is welkom om die te komen ontdekken. Dat kan tijdens Cultura Nova, een van de grootste cultuurfestivals in de Euregio of bij een tentoonstelling in SCHUNCK, het cultuurpaleis van de stad. Het kan tijdens een street art tour of tijdens een concert in de Nieuwe Nor, hét poppodium van Limburg. Dat kan in het beste theater van Limburg, Parkstad Limburg Theater Heerlen, of in de mooiste bioscoop van Zuid-Nederland, Royal Theater. Heerlen werkt elke dag keihard aan die comeback en dat is iets wat je niet wilt missen!