Zorba, Mike & Nina: drie Heerlense makers over hun bijdrage aan Cultura Nova

Zorba, Mike & Nina: drie Heerlense makers over hun bijdrage aan Cultura Nova

Cultura Nova is een podium voor lokaal talent. De (theater)producties van eigen bodem verrassen elk jaar weer. Ook deze editie van hét cultuurfestival van Heerlen krijgen lokale creatieven ruim de bühne. We spreken drie Heerlense makers over hun bijdrage aan Cultura Nova dit jaar en waarom je écht zou moeten komen kijken.

Zorba over Longen
Zorba Huisman is een culturele duizendpoot en dit jaar is de derde keer dat ze haar talent mag delen met het publiek van Cultura Nova. Eerder als hoofdrolspeler en documentairemaker, nu als regisseur. De bijdrage van dit jaar is geproduceerd vanuit haar eigen stichting NOX, waarmee Zorba makers bij elkaar brengt om samen de dingen grootser aan te pakken, dat belooft wat!

“Binnen Cultura Nova voel ik me veilig om alle hoeken van het creatieve veld uit te testen. Dat voelt toch fijner in je thuisstad. Ik heb een band met het festival opgebouwd en laat me elk jaar ook inspireren door mijn ‘jaargenoten’. Samen met Festival Cultura Nova, VIA ZUID en met dank aan SCHUNCK en Toneelgroep Maastricht heb ik een heel persoonlijk stuk geregisseerd. Voor mij is het actueler dan ooit, het gaat over de schurende onderwerpen van een kinderwens en het klimaat. Dat is de bovenlaag, maar eronder zit een indringend en tijdloos liefdesdrama dat uitgevoerd wordt door megagoede acteurs die elkaar het hemd van het lijf spelen. Ik heb er als regisseur daardoor alle vertrouwen in, heerlijk is dat!”

Longen van Zorba Huisman wordt van zondag 27 t/m donderdag 31 augustus opgevoerd in SCHUNCK. Klik hier voor meer en tickets.


Nina over Litanie van een Terugkeer & zondagochtend met PANDA
Nina Willems maakte in Heerlen naam samen met oud-stadsdichter Merlijn Huntjens en hun collectief PANDA. Ze werkt daarnaast als theatermaker en docent. Tijdens Cultura Nova speelt ze een rol in een performance over technologie en theater. Waar de een de ander nog eerst leek te ondersteunen, is dat in deze beleving net andersom. Ook PANDA is van de Cultura Nova-partij met een talige zondagochtend.

“Samen met een aantal jonge makers hebben we onderzocht hoe je techniek theatraal kan maken. In plaats van een bijrol krijgt het de hoofdrol. Deelnemers lopen een hele route door de schouwburg. Dat is zeker interessant voor de Heerlenaar, want je ziet plekken in de schouwburg waar je normaal niet komt! Letterlijk de enige plek waar we níét komen is het podium… Vanuit PANDA organiseren we op de laatste zondagochtend van Cultura Nova een minisymposium over taal in de Euregio Maas-Rijn. Veel van de Euregionale taalcreativiteit die PANDA de afgelopen zeven jaar tegenkwam, passeert de revue: ze gaan in gesprek met de makers van de podcast ‘De heuvels hebben oren’, er zijn jonge slammers en eigenlijk wordt het een Heerlens-Euregionaal taalfeest.”

Klik hier voor meer informatie over Litanie van een Terugkeer (26 aug t/m 2 sept) en hier voor verdere info over het mini-symposium van PANDA (3 sept).

Mike over geluidswandeling Versteend & workshop Luisteraars
Mike Kramer is componist en geluidskunstenaar. Voor de derde keer zijn de klankkunsten van Mike tijdens een geluidswandeling te horen bij Cultura Nova. Elke keer laat hij zich inspireren door de stad en tijdens deze editie laten bijzondere gebouwen van Heerlen van zich horen. Voor jongeren organiseert hij een workshop 'geluiden opnemen met de smartphone'. Met de verzamelde geluiden componeert Mike weer iets heel nieuws.

“Heerlen barst van de interessante gebouwen, dat spreekt me aan. Tijdens de geluidswandeling staan we stil waar anderen doorlopen. De verhalen zijn wat langer dan normaal, omdat er zoveel te vertellen is: een vergeten geschiedenis of bijzondere zaken die zich hier af hebben gespeeld. De workshop is gericht op jongeren. Die zijn zoveel bezig met hun smartphone, daar kun je ook iets creatiefs mee doen. We gaan spelenderwijs samen geluiden verzamelen. Na de workshop maak ik een compositie van de brongeluiden die we een week later samen gaan beluisteren.”

Klik hier als je wil meelopen met de Versteend-audiowandeling (27 t/m 30 aug) en hier als je wil deelnemen aan de workshop Luisteraars (26 aug).

Geïnspireerd? Steun je óók lokale makers tijdens je bezoek aan Cultura Nova! Bekijk het hele programma hier.