Vijf nieuwe(re) boekentips over Heerlen jouw stad

Vijf nieuwe(re) boekentips over Heerlen jouw stad

Wil je Heerlen nog beter leren kennen? Duik dan eens in je leesstoel, hangmat of favoriete koffiezaakje met een goed boek over jouw stad. De afgelopen tijd kwam er weer nieuw leesvoer uit en we attenderen je graag op deze boeken. Die staan niet alleen goed in je eigen boekenkast, maar zijn ook leuk om cadeau te doen aan een mede-Heerlenaar. Hier komen ze:

The Post-Industrials: de subculturen van Heerlen en omstreken
door Michel Lemaire en Jens Rademakers
Een boek over de geschiedenis van Heerlen saai? Deze uitgave over de Heerlense subculturen vanaf eind jaren zestig en daarna bewijst het tegendeel. Na de sluiting van de mijnen was er voor jongeren niet veel te lachen, er waren weinig kansen en sociale structuren stortten ineen. Ze zochten troost in cultuur, hun eigen culturen welteverstaan. Hippies, punkers, gabbers: alles bloeide in het vruchtbare klimaat van het postindustriële Heerlen. Met een uitgebreide historische introductie, volop persoonlijke herinneringen en geflankeerd door zo’n 140 foto’s uit privécollecties.

D’r Juul
door Bas Ortmans (tekst) en Caro Dahlhaus (illustraties)
De nieuwste ezel van Heerlen, die in brons op het Van Grunsvenplein staat, komt tot leven in dit vrolijke voorleesboekje. De ezel neemt jonge lezers mee langs de iconen van de stad en hoopt een passende portie trots mee geven aan een nieuwe generatie Heerlenaren. Dit leuke (voor)leesboekje met speelse illustraties is natuurlijk een ideaal cadeau voor jonge ouders en hun kroost.

Een Heerlense ziel
door Camille Oostwegel sr.
Het Heerlen van heel vroeger (jaren dertig) rechtstreeks door de ogen van puber bekijken kan met ‘Een Heerlense Ziel’, het boek van Camille Oostwegel sr. gebaseerd op het dagboek van zijn vader. Zijn vader Jef Oostwegel groeide op in Heerlen, zat op het Bernardinus, ging vaak naar de film en moest op zondag naar de kerk. Het dagboek geeft een intiem inkijkje in zijn puberjaren en in het Heerlen van de jaren dertig, waar maar weinig van op schrift staat.

Peutz
door Emile Holmann
Over de belangrijkste architect die in Heerlen actief was, Frits Peutz, verscheen vorig jaar – tegelijk met een mooie tentoonstelling – een nieuw boek. Het prachtig vormgegeven boek vol fotografie en tekeningen schetst een beeld van de architect die zo beeldbepalend was voor Heerlen: het Glaspaleis, de Royal en het Raadhuis zijn slechts enkele modernistische en destijds hypermoderne gebouwen van de hand van Peutz. Het boek neemt je mee naar zijn tijd, zijn ‘handlangers’ en zijn erfgoed. Perfect voor op de Heerlense koffietafel.

Ir. A.E. Dinger en zijn tuin
door Wiet Thijssen
Weinig Heerlenaren kennen de sprookjesachtige geschiedenis van de huidige APG-tuin. Deze kantoortuin was ooit het exotische buitenverblijf van een belangrijke mijningenieur. Hij woonde in villa Rozenhof aan de Valkenburgerweg en de vijf hectare daarachter toverde hij om in een botanisch paradijs met planten van over de hele wereld. Tegenwoordig rest alleen de APG-tuin, maar het boek neemt je mee in deze verdwenen groene oase van vóór het moderne Heerlen.

Waar koop jij je boeken over Heerlen? Natuurlijk niet online! Zowel bij boekhandel Van der Velden van Dam als bij boekhandel Dominicanen ontdek je een uitstekende collectie lokale literatuur. Wij wensen je veel lees- en geefplezier!