In Heerlen is een nieuw collectief ontstaan: het Kunstcollectief. Lokale kunstenaars vinden elkaar én de Heerlenaar in dit nieuwe concept dat sinds 25 augustus een plek heeft gevonden in het Betahuis. Het zaadje werd geplant met de Kunstboetiek, die twee succesvolle edities beleefde. Met het nieuwe Kunstcollectief onder leiding van kunstenaar Aaron Zawislak willen de aangesloten kunstenaars een stap verder zetten dan kijken en kopen.
In 2021 opende David Doelen van Heerlen Mijn Stad de Kunstboetiek, een pop-upwinkel met lokale kunst en de voorloper van het nieuwe Kunstcollectief. Hij kijkt er vol trots op terug: “De eerste Kunstboetiek opende in 2021 in de Akerstraat, de tweede editie vond in 2022 plaats in de Saroleastraat. Hier maakte de Heerlenaar op een laagdrempelige manier kennis met lokale kunst en de makers daarvan. Ook kwamen de kunstenaars met elkaar in contact en ontstonden er samenwerkingen. Ik vind het heel mooi dat het gedachtegoed van de Kunstboetiek blijft voortbestaan onder leiding van Aaron. Het was altijd de bedoeling geweest om het ontstane clubje samen te houden en ik juich deze doorstart dan ook allemaal maar toe.”
Aaron wilde het groter aanpakken: “We hebben besloten om de naam te veranderen, zodat we meer zouden zijn dan ‘alleen’ een winkel. Dat was het al, maar voor de buitenwereld is het nu duidelijker. De helft van de huidige kunstenaars aangesloten bij het nieuwe Kunstcollectief heeft elkaar in de Kunstboetiek leren kennen. Nu hebben we een nieuwe naam en een nieuwe plek van waaruit we enorm veel doen: kunst exposeren en verkopen, maar ook samen kunstmarkten bezoeken, aansluiten bij bestaande evenementen zoals Cultura Nova, we bieden allerlei workshops aan en het is gewoon leuk en behulpzaam om zowel met elkaar als de bezoekers in contact te komen.”
Sleeptouw en springplank
“Veel kunstenaars of beginnende kunstenaars hebben nog geen podium opgebouwd. Die stap zetten ervaren sommigen als heel lastig. Wij nemen ze op sleeptouw, bieden ruimte om te exposeren en de gelegenheid om nuttige contacten en kennis op te doen. Als Kunstcollectief zorgen we achter de schermen voor veel variatie binnen de groep en het aanbod. Zo is er keramiek, portretkunst, street art, viltwerk, macramé en er zijn ook digitale makers. Bezoekers van het Kunstcollectief kunnen de kunstenaars – al dan niet aan het werk - ontmoeten, een kop koffie komen drinken of een workshop volgen. In januari organiseren we een kunsttour. We willen het heel laagdrempelig houden voor de Heerlenaar en tegelijkertijd een springplank vormen voor de kunstenaars. Alles moet samenkomen op deze plek.”
Twee van de aangesloten kunstenaars zijn Marijke Ludwig en Bart Le Roux. Marijke maakt illustratieve kunst en tatoeëert. Ze heeft (al) een eigen, zichtbare plek in de Oranje Nassaustraat, in het centrum van Heerlen: Miosis. Toch vindt ze het belangrijk om aan te sluiten bij het nieuwe Kunstcollectief. “Je leert mensen kennen, praat over elkaars werk en hebt een podium om in contact te komen met nieuw of bekend publiek. De opening vond ik echt al een succes! Ik vind het leuk om een bijdrage te leveren aan het Kunstcollectief, omdat mijn werk past bij het ‘rauwe’ van Heerlen.” Bart maakt botanische kunst en is een laatbloeier: “Ik ben een van de oudste deelnemers en ik vind de mix tussen jongere en oudere kunstenaars erg leuk. Tijdens de eerste editie van de Kunstboetiek ben ik – na jaren – naar buiten getreden met mijn kunst. Ik had toen best veel verkocht! Bij het nieuwe Kunstcollectief geef ik ook workshops Blauwdrukken, een fotografisch drukproces uit de 19e eeuw waarmee je prachtige silhouetten maakt van bijvoorbeeld bladeren of veren.”
Je leest het: er is ontzettend veel creativiteit en activiteit bij het nieuwe Kunstcollectief en het leukste is nog wel dat iedereen van harte welkom is om zelf mee te doen. Breng een bezoekje, kom een kop koffie drinken, maak een praatje en bewonder Heerlen op haar kunstzinnigst!
Tekst: Leonie Kohl
Foto’s: Kevin Cordewener Photography