Keith Haring is in Heerlen! Nou ja, zijn werk dan, want anders zou het wel heel luguber zijn. 😉 In het museum van SCHUNCK is van 9 maart t/m 25 september het vroege werk van de veel te vroeg overleden Amerikaanse kunstenaar te zien. Harings direct te herkennen figuren met de vibraties van de wereld eromheen geven aandacht aan maatschappelijke thema’s zoals aids, homoseksualiteit, drugs en oorlog. Zeker dit laatste thema is in deze tijd helaas opnieuw ontzettend actueel.
De Europese première van de tentoonstelling ‘Keith Haring: Grace House Mural’ gaat op woensdag 9 maart in het SCHUNCK-museum van start. Hieronder vind je een overzicht van welke kunstwerken tentoongesteld worden.
- De ‘Grace House Mural’: Haring maakte deze mural van 26 meter lang rond 1984 in een New Yorks katholiek jeugdcentrum (Grace House). Vlak voordat het jeugdcentrum in 2016 verbouwd zou worden, werd de schildering verwijderd: het is er in 16 delen (13 stukken muur, een verwarming en twee deuren) uitgezaagd - en die delen zie je nu bij SCHUNCK.
- ‘Subway drawings’: de tentoonstelling toont acht subway drawings van Keith Haring, die hij in het New Yorkse metrostelsel tekende.
Hij begon hiermee in 1980, toen hij 22 jaar was, en maakte er uiteindelijk in vijf jaar meer dan 5000 (!).
- ‘Epochal Songs’: Keith Haring maakte een serie van veertig tekeningen voor de dansvoorstelling Epochal Songs uit 1982 van danser en choreograaf Muna Tseng. Voor de tentoonstelling in SCHUNCK Museum wordt de dansvoorstelling opnieuw tot leven gewekt via een installatie. Daarnaast worden vijf originele tekeningen van Haring voor ‘Epochal Songs’ getoond.
- Foto's van Tseng Kwong Chi: Haring vroeg vriend en fotograaf Tseng Kwong Chi om hem vast te leggen tijdens het tekenen in de metro en de vele extravagante feesten in de New Yorkse clubscene. Een flink aantal van deze foto's is te zien bij SCHUNCK. De foto's geven een mooi beeld van het leven van Haring, de cultuur en het leven in de jaren 80 in New York.
Meer informatie en tickets: www.schunck.nl/nl/keith-haring