Heerlen bouwt aan een betere binnenstad, maar wat gebeurt er nou precies achter al die steigers? Sloop, bouw, renovatie, herbestemming… het doet in ieder geval een hoop stof opwaaien. Soms is er lawaai of moet je even omrijden, maar uiteindelijk komt er iets moois voor terug. Heerlen Mijn Stad maakt een rondje langs bouwplaatsen en vertelt het verhaal achter de steigers. Al ontdaan van de steigers en klaar voor de publieksopening: het nieuwe stadskantoor!
Herinner je je nog dat hoge, turquoise gebouw naast het Raadhuis nog? Zoals met wel meer gebouwen in Heerlen was er geen sprake van protest voor de sloop... De gemeenteambtenaren die erin werkten, waren misschien nog wel de grootste voorstanders. In 2017 is al begonnen met de aanbesteding voor een nieuw stadskantoor. Inmiddels is dat bijna helemaal af en op 18 oktober 2021 wordt de publiekshal feestelijk geopend.
Dat er behoefte was aan iets nieuws was duidelijk, maar wat zet je dan neer? Na een spannende strijd tussen verschillende architecten won Mecanoo (het bureau van de in Heerlen opgegroeide Francine Houben) met hun ontwerp. Hun ontwerp voldeed aan alle eisen en was bovenal lekker compact met veel groen rondom: iets wat de stad wel kan gebruiken!
Architectonische weetjes
Met een uitleg over de architectonische achtergrond leer je het gebouw beter ‘begrijpen’. In het ontwerp is sterk erop gelet dat het een eenheid vormt met het ernaast gelegen Raadhuis van Peutz uit 1948. Mecanoo heeft aan de Raadhuispleinkant dezelfde rooilijn aangehouden (kijk maar eens, je kunt er precies langs af kijken) en het gebouw van Peutz is met een flinke knipoog binnenstebuiten gekeerd. Zo is het nieuwe stadskantoor van binnen met gladde stenen bekleed en van buiten met wit geschilderde baksteen, bij het Raadhuis is dit precies andersom. Het zijn zogezegd ‘broer en zus’.
Wat opvalt aan het nieuwe stadskantoor is dat er iets aparts aan de hand is met de ramen. De raamkaders zijn op verschillende manieren schuin. Dat geeft het gebouw niet alleen karakter, maar dat maakt lichtinval optimaal. Functionaliteit is het sleutelwoord. Een ander leuk weetje is dat de verschillende verdiepingen aan de binnenkant worden verbonden door een metershoge ‘groene’ wand met allerlei planten die de luchtkwaliteit verbeteren. Verder zijn er genderneutrale toiletten, is het gebouw aangesloten op Mijnwater en ligt het dak vol met zonnepanelen.
Huis voor Heerlenaren
Het stadskantoor is ontworpen met oog voor de Heerlenaar. Wat krijgt die ervoor terug? Een compact, functioneel gebouw met een grote publiekshal en heel veel extra openbare ruimte met lekker veel groen. Er ontstaan nieuwe verbindingen tussen de Geleenstraat, de Dr. Poelsstraat en het Raadhuisplein en het groen rondom het stadskantoor worden binnenkort al aangeplant! Met het nieuwe stadskantoor is alvast voorgesorteerd op de aansluiting van het Romeins Kwartier dat volop in ontwikkeling is.
Opening publiekshal
Op maandagochtend 18 oktober om 11 uur is nog niet het hele gebouw klaar, maar de publiekshal wel. Die wordt dan feestelijk geopend door het college van B&W en iedereen is welkom! Het Heerlense zangduo Paul & Leo zingt het Heerlens volkslied. Ondertussen kun je de nieuwe ruimte bewonderen. Hier vind je de balies Burgerzaken, een wachtruimte, een tribune en er komt nog een kleine expositieruimte. De publiekshal is te bereiken vanuit de Geleenstraat (hoofdingang) en later ook via het Raadhuisplein. Aanmelden is niet nodig en later een kijkje nemen dan natuurlijk ook nog!
Dank aan Kelly Damoiseaux, projectleider stadskantoor bij Gemeente Heerlen, voor de totstandkoming van dit artikel.
Tekst: Leonie Kohl
Foto: Luc Lodder