Scheepsrecht en stralende sterren tijdens zomer maan fest 2023

Scheepsrecht en stralende sterren tijdens zomer maan fest 2023

De derde editie van zomer maan fest staat genoteerd in de Heerlense UITagenda en hopelijk nu ook in die van jou. Op 1, 2 en 3 september is het Maanplein weer decor voor een van de meest hartverwarmende (gratis) festivals van onze stad, met volop lokaal eten en drinken dat vriendelijk is voor de planeet en haar bewoners, en een muzikaal programma om bij weg te dromen. Wij spreken Aline Ploeg en José Bouwels, de festivalbazen achter zomer maan fest.

De (gezonde en positieve) spanning is af te lezen van de gezichten van Aline en José, initiatiefnemers en organisatoren van ook deze derde editie van zomer maan fest. Het is er niet minder spannend om en zeker niet vanzelfsprekend. “Elk jaar blijft het afwachten of zomer maan fest door kan gaan, tot juli in dit geval. Nu we alles rond hebben, kunnen we eindelijk communiceren. Met het maken van de poster [natuurlijk van Alines hand] voelt het opeens weer heel echt”, vertelt Aline glimlachend.

José: “We hebben heel lang getwijfeld. Niet omdat we het niet wilden, maar al het regelwerk is bijna een tweede (vrijwilligers)baan. Toch zijn we in maart weer begonnen, we konden het niet laten.” Het resultaat is dat het programma staat en Heerlen zich weer mag verheugen op een nieuwe editie. Nog steeds is zomer maan fest het enige vegan food festival van Limburg. De dames glunderen. “We gebruiken het woord vegan niet in onze uitingen, want we willen niemand afschrikken. Het festival is er voor iedereen. Vanuit onze eigen overtuigingen willen we mensen laten genieten van plantaardig eten en drinken. Daarbij werken we alleen met lokale partners. Het is erg leuk om te zien hoeveel ondernemers ermee bezig zijn”, aldus Aline.

Stralende sterren
Hoewel het concept volledig overeind blijft, heeft deze editie van alles nieuws in petto voor haar bezoekers. Zo zijn er nieuwe ondernemers die een kraam huren, zoals suikervrij gebak van Natuurlijk Charlotte, Indonesisch lekkers van Toko Patja en de duurzame theeën van Parapluiehuis (waaronder échte bubble tea). Inmiddels vertrouwde stands zijn die van Brunchbar, Bloom’s, Zwamburg, Eten van Les, Handmade Empanadas en de dorstlessers van Poort van Herle. Wat betreft programmering hebben de dames iets heel bijzonders toegevoegd: De Stralende Sterren. Dat zijn mensen met een beperking die graag op het podium staan en er dan echt een feestje van weten te maken. Aline en José waren na het Stralende Sterren Gala helemaal overtuigd dat zij onderdeel moesten worden van zomer maan fest. Wij kijken uit naar die twinkeling in hun ogen!

Lokale line-up
Naast al het vegan lekkers is de muziek minstens net zo belangrijk tijdens zomer maan fest. Aline en José hebben met veel liefde een swingende en lokale line-up samengesteld voor alle drie de festivaldagen. Namen die onze festivalbazen met trots aankondigen zijn: De Hoos, Somethin’ Fresh, The Rolling Beatles, Damiën van Elburg & band, Company4U, Voilet’s Tale en verschillende dj’s die alleen vinyl draaien.

Op vrijdag is er een bedrijfsborrel die gelegenheid biedt aan bedrijven in Heerlen en omstreken om hun vrimibo eens plantaardig te doen in festivalsferen. Daar kunnen bedrijven zich nog voor aanmelden. De dames zijn dan ook nog – waarschijnlijk tot en met 1 september – de laatste puntjes op de i aan het zetten om ervoor te zorgen dat ook deze editie weer onvergetelijk wordt. En de matchende outfits? Die moeten nog worden uitgezocht…

Tekst: Leonie Kohl
Foto's: Luc Lodder