Outpoet: dé nieuwe hangplek in hartje Heerlen

Outpoet: dé nieuwe hangplek in hartje Heerlen

Terug naar Artikelen & blogs

Als het ergens borrelt en bruist in het centrum dan is het wel bij Outpoet, de nieuwe (jongeren)hangplek van Heerlen. Haakjes, want hoewel Outpoet op jongeren is gericht, is echt iedereen welkom. Wat hier allemaal gebeurt, is bijna niet bij te houden… We doen een poging! Jeffrey Hanssen, die eerder in Heerlen wereldfaam vergaarde met koffiebar Coasters, is een van de vijf initiatiefnemers en neemt ons mee door Outpoet.

Op de hoek van de Pancratiusstraat en de Oude Veemarkt (je weet wel, bij die tunnel naar de Morenhoek, tegenover Sushi Vandaag) zet Jeffrey de koffie klaar. Heerlen Mijn Stad krijgt een rondleiding door Outpoet, want er is veel te zien. “Dus het is een winkel?” Nee, veel meer dan dat. Het is een winkel voor bordspellen en lokale kunst, het is een inloopplek voor jongeren, er is een spelletjescafé, een expositieruimte, er zijn flexwerkplekken, er is een opnamestudio en er vindt improvisatietheater plaats. En het kan zijn dat er nog een en ander bijkomt.

Alles kan, iedereen is welkom
Outpoet dus. De naam is geïnspireerd op een voormalig ‘jongerenhonk’ die Inpoet heette (waar Nieuwe Nor en Filmhuis De Spiegel uit zijn voortgekomen). Jongeren krijgen hier de kans om zichzelf te zijn, sociale vaardigheden op te doen, te ontspannen, nieuwe dingen te leren en vooral ook om met eigen ideeën te komen. Zorginstelling Levanto steunt het project achter de schermen en maakt onderdeel uit van het project doormiddel van de praatgroepen van In2YourPlace. Toegankelijkheid, laagdrempeligheid en het mengen van zorg en cultuur maken deze plek uniek en onmisbaar.

Outpoet zit verdeeld over vijf panden. Het hoekpand valt meteen al op zodra je langsloopt. Hier zit het Imaginarium van Niels Numan en Djim Waalboer, een licht mysterieuze winkel met een shop-in-shop concept. Hier koop je specialistische bordspellen, maar ook kunstzinnige creaties gemaakt door jongeren uit de buurt. Eén ruimte verder wordt multifunctioneel ingezet, elke donderdagavond vindt hier een steeds populairder wordende spellenavond plaats.

Flexwerken
Jongeren die willen werken aan hun scriptie, carrière of zelfs een eigen bedrijf kunnen ook terecht bij Outpoet. Voor beginners zijn er gratis werkplekken beschikbaar. Het fijne van Outpoet is dat er al een paar ondernemers gevestigd zijn. Zo huist in de vijfde bovengrondse ruimte het kantoor van Stichting HFC Crew, van waaruit dans- en theaterproducties worden gecoördineerd. Ook technologie- en ontwerpbureau Tinkers Guild en zorgpraktijk Gewoon DOEN! hebben hier hun kantoor. In overleg kunnen jongeren een dagje meelopen of iets vragen als ze ergens tegenaan lopen. Ook bij gebrek aan een rustige studie-/werkplek met een ontspannen sfeer schuiven jongeren aan bij Outpoet.

Ondergrondse ontdekkingen
Alle ruimtes zijn onderkelderd. Dat betekent dat er nog meer te ontdekken valt bij Outpoet. Hier heeft Jeffrey hier zijn opnamestudio en boekingskantoor voor artiesten gevestigd, Raising Grounds. Muzikale jongeren kunnen van A tot Z worden begeleid in het uitbrengen van hun eerste plaat. Ook bevindt zich hier een zeefdrukruimte én een smijtkamer. Want alles kan bij Outpoet.

Tekst: Leonie Kohl
Foto’s: Luc Lodder