Nieuw in Heerlen-Centrum: vega(n) lunchroom Sjalotje

Nieuw in Heerlen-Centrum: vega(n) lunchroom Sjalotje

Een familieaangelegenheid, zo kun je de nieuwste Heerlense horeca-aanwinst wel noemen. Sjalotje is een veganistische en vegetarische lunchroom uit de koker van de familie achter Het Duitse Bakkertje, dat er tegenover ligt. Zij eten al een hele tijd minder vlees, omdat het lekker en beter is. Aan vleesvervangers doen ze niet, want smakelijke en gezondere alternatieven zijn er genoeg. Die proef je nu zelf in de huiselijke zaak waar dochter Charlotte (19) de scepter zwaait en dat nog wel in haar tussenjaar.

Heerlen is weer een authentieke en eigentijdse horecazaak rijker en dat op de levendige kruising van de Geleenstraat en de Saroleastraat/Dr. Poelsstraat. Toen Fez Feelz naar verderop in de Dr. Poelsstraat verhuisde en de makelaar het bordje ‘te huur’ wilde ophangen, was vader Harry er als de kippen bij. “Wacht daar nog maar even mee,” zei hij. Vanuit Het Duitse Bakkertje zag hij de aanvragen voor een vegetarische en plantaardige lunch alleen maar toenemen. Laat het nou net zo zijn dat zijn dochter Charlotte aan een tussenjaar begon.

Een ideetje (of twee)
“Ga eens zitten, we hebben een ideetje voor je tussenjaar,” kreeg Charlotte niet al te lang geleden te horen van haar ouders. Ze was nog bezig met de afronding van haar opleiding en wist nog niet wat ze erna wilde doen. “Ik ben zelf erg geïnteresseerd in gezond leven en eten. En ondernemen deden mijn opa en oma al. Toen mijn ouders met dit idee kwamen, was ik meteen om! Alleen de naam… daar moest ik even aan wennen. Zo noemde mijn moeder me vroeger, maar eigenlijk past hij perfect bij de zaak.”

Dochter Charlotte is het gezicht van de zaak, maar de hele familie helpt mee. Mam kijkt mee vanuit de zaak aan de overkant, pap – die graag nieuwe dingen uitprobeert in de keuken – heeft de menukaart samengesteld en opa en oma zijn de proefkonijnen. “Mijn opa en oma zijn vanuit vroeger gewend om vaak vlees te eten, dus als zij het lekker vinden – en dan vooral opa – dan keuren we het goed.” Op zondag is de familie samen, dan zijn zowel Het Duits Bakkertje als Sjalotje gesloten.

Alvast iets drinken?
Aanschuiven bij Sjalotje dus, maar wat staat je te wachten? Zie allereerst maar een keuze te maken uit de uitgebreide dranken. Natuurlijk zijn er allerlei soorten koffie – Charlotte heeft pas de baristacursus afgerond – en speciale soorten thee die je kunt bestellen, maar ook sapjes, smoothies, biologische frisdranken en ijsthee, lokale kombucha, chocolademelk van gesmolten Callebaut-chocodruppels en zelfs cocktails, wijn en bier. Dat smaakt naar meer!

Naar bowl, dips, brioches, wraps en bao buns bijvoorbeeld en dat allemaal gemaakt van en gevuld met verse ingrediënten waarvan het merendeel groente is. “Als je bij ons hebt gegeten, heb je je al een groot deel van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente binnen, zonder dat je er erg in hebt,” aldus Charlotte. “Sinds Sjalotje eet ik zelf een stuk gezonder en ik blijf nieuwe ingrediënten en smaken ontdekken. Ook als je jezelf wil verwennen met zoetigheid, bijvoorbeeld bij je Dirty Chai Latte of je cappuccino, hebben we iets heerlijks: elke dag vers vegan gebak gemaakt in een bakkerij aan huis, door een Tsjechische dame in Linne. Glutenvrije opties zijn ook voorhanden!”

Kruispunt van (aangename) keuzestress
Met T-shirts van Greyhaus, een enorm tapijt van Fez Feelz aan de muur en overdag het terras van Good People voor de deur zitten ook de relaties van Sjalotje met de buren wel snor. Met de toevoeging van deze lunchroom tegenover de Brunchbar, Het Duits Bakkertje en de bar van Quatro Cinema is dit stukje Heerlen nóg leuker en lekkerder geworden.

Tekst: Leonie Kohl
Foto’s: Luc Lodder