Nieuw in Heerlen-Centrum: Thirty Four coffee & more

Nieuw in Heerlen-Centrum: Thirty Four coffee & more

Afgelopen zaterdag ging de droom van Erol in vervulling: een eigen koffiezaak. Eigentijds met een knipoog naar zijn Turkse wortels en meer dan koffie dus. Aan het begin van de Akerstraat – tussen LaTazza en De Puntzak – huist nu de nieuwste cafeïnehoudende hotspot van Heerlen. Bij Thirty Four coffee & more drink je koffie (ook Turkse), sappen, smoothies en wat sterkers en eet je een tosti (ook Turks), koude en warme broodjes, power foods, soepen en salades. Lekker bij de koffie is het huisgemaakte Turkse gebak.

Thirty Four coffee & more, Erol was 34 toen hij zich inschreef bij de Kamer van Koophandel om zijn droom te verwezenlijken. Ook is het getal een verwijzing naar Istanboel, zijn geboortestad. Op 4-jarige leeftijd kwam hij naar Nederland. De afgelopen jaren werkte hij zich op binnen de horeca en stond een eigen koffiebar op zijn vizier. In het begon stroopte hij zonder ondernemersplan – Erol: “Ik had geen idee dat dat moest!” – langs leuke pandjes, om uiteindelijk in hartje Heerlen terecht te komen. “Als ik een pand zag, belde ik meteen. Uiteindelijk kreeg ik hulp van Streetwise en ik ben nu heel blij met deze plek!”

De koffiebar ‘plus’ is grondig opgeknapt, Erol had hier geluk met zijn huisbaas die veel in het pand heeft geïnvesteerd. Zelf heeft hij ook nog flink geklust. Het resultaat is licht, modern en sfeervol, met een knipoog naar Turkije. Het boze oog heeft er in ieder geval geen kans, want – net als in zijn logo – is de nazar, het blauwe beschermde oog dat wij kennen van souvenirs uit Turkije, overal te vinden. Er is een hoge tafel bij het raam en er zijn tafeltjes binnen en buiten. Aan de bar wordt de koffie gezet en kijk je verlekkerd in de vitrines. Hier staat het Turkse gebak van Erols zus uitgestald, huisgemaakt voor de gasten van Thirty Four coffee & more.

Maar eerst: koffie
Erol is zijn koffiezaak. Hij richtte ‘m zelf in en op de kaart staat vooral wat hij zelf lekker vindt, maar de kans is groot dat je het met ‘m eens bent. Allereerst de koffie: die wordt gezet met de bonen van Blanche Dael, van espresso tot latte macchiato. Een interessante is de Caffe Bombon, een koffiedrank met gecondenseerde melk die hij ooit op Ibiza dronk en nu dus in Heerlen te krijgen is. Met een eigen receptuur wordt er natuurlijk ook Turkse koffie gezet. Allerlei soorten thee, sapjes, huisgemaakte smoothies en frisdranken zijn er ook om uit te kiezen. Bier (ook Turks), wijn en de Turkse anijsdrank Rakı ontbreken ook niet op de drankenkaart. Erol schudt ook zo een cocktail uit zijn mouw.

Voor een koffiezaak staan er vele ‘vaste’ versnaperingen op het menu. De koude broodjes krijg je van traditioneel Turks tot Hollands met jonge kaas of Old Amsterdam en van vegan tot met zelf gemarineerde zalm. Voor de warme broodjes pakt Erol flink uit. De Nº 11 is uit de tijd dat hij nog op nummer 11 woonde en bekendstond om zijn perfect gebakken biefstukjes. De Thirty Four Delicious is met gepocheerd ei en op de Puglia rust burrata (kaas) en coeur de boeuf (tomaat). De Turkse tosti’s worden op speciaal brood getoast en dan hebben we het nog niet gehad over de Power Foods als de Ochtend Booster en de Tahini Chocolade Bar, de Quinoa Bowl en de rode linzensoep.

Genoeg te proeven en te ontdekken dus, in deze nieuwe zaak in Heerlen. Neem plek, proef de Turkse lekkernijen of juist niet en je wil je nog verder verrast worden? Vraag dan aan Erol naar de weekspecialiteiten.

Tekst: Leonie Kohl
Foto’s: Luc Lodder