In ‘de Kop van de Sarool’, in het pand waar eerder Salad Bakery naam maakte, zit sinds kort een nieuw restaurant met een eigen verhaal. De jonge Syrische ondernemer Mahmoud Ketaz droomde al een jaar geleden van een eigen zaak, uitgerekend op deze plek. Met hard werken, positief denken en groots dromen is het gelukt! Heel Heerlen kan nu de tanden zetten in supervers Syrisch eten van nu.
Er was eens… een 18-jarige Syrische jongeman die naar Nederland kwam. Met het leren van de taal, hard werken én studeren had Mahmoud Ketaz binnen een paar jaar een kleine eigen zaak in Meerssen. Te klein voor hem, net als het dorp waar hij destijds woonde. Hij ging met zijn moeder naar Heerlen en zag Salad Bakery. Hij zei tegen haar: “Zo’n zaak wil ik ook: zo sfeervol en met lekker vers eten.” Intussen groeide zijn zaak in Meerssen uit de voegen.
Na een jaar belde hij een makelaar met de vraag of er nog een pand in Heerlen beschikbaar was. De makelaar stuurde hem foto’s van een voor hem wel heel bekend pand: dat van Salad Bakery. Hij vroeg of er een misverstand was ontstaan, want hier zat toch die leuke zaak? Hij kon zijn ogen en oren niet geloven dat de makelaar juist met dit pand op de proppen kwam, het leek wel een droom. Ook voor deze droom moest Mahmoud hard werken.
Maar plots was het zover: zaterdag 20 mei opende Story restaurant in de Saroleastraat in Heerlen. Story, omdat het gaat over het verhaal van Mahmoud. In zijn logo staat het woord ‘verhaal’ in het Arabisch erbij. Voor het restaurant laat hij zich inspireren door zijn Syrische wortels, maar wel het Syrië van nu. Modern en snel, maar ook vers en lekker. Het is een rustige, nette zaak voor het hele gezin, want in Syrië zit je niet snel alleen aan tafel.
Verse shoarma
“Ik geloof dat je nergens in Limburg – of misschien wel in Nederland – zo kunt eten als hier”, vertelt Mahmoud trots. “Op ons menu staan ontbijtjes, want we zijn vanaf 10 uur open. Vanaf 14 uur bestel je van de rest van de kaart. Liefhebbers van shoarma nodig ik graag uit om eens écht verse shoarma te komen proeven. Die zullen nooit meer terugwillen naar de diepvriesvariant. Alles wat wij hier maken is 100% vers, niets komt uit de diepvries. We werken alleen met verse kruiden, verse groenten en vers halalvlees. Ook voor vegetariërs en veganisten staat er van alles op het menu.”
“Buitenlandse restaurants hebben soms een slechte reputatie, die wil ik doorbreken. Wij serveren verse, moderne, Arabische gerechten die ook aanslaan bij Nederlandse eters. Dat heb ik in Meerssen kunnen testen. Nu komen al mensen uit Meerssen, Maastricht, België, maar ook Duitsland naar mijn nieuwe zaak in Heerlen voor de superverse gerechten. Dat is natuurlijk een enorm compliment. Ik hoop dat ook de Heerlenaren de Syrische keuken een kans geven en komen proeven!”
Restaurant, café & terras
Story is een restaurant, maar ook een soort café. Mensen zijn welkom voor een (alcoholvrij) drankje en er staan ook Arabische drankjes op de kaart zoals granaatappelsap en Syrische citroenlimonade met munt. De deur staat open en het terras op; de Saroleastraat is weer een unieke horecaplek rijker.
Tekst: Leonie Kohl
Foto’s: Luc Lodder