Nieuw in Heerlen-Centrum: kunstbloemisterij Yvonn

Nieuw in Heerlen-Centrum: kunstbloemisterij Yvonn

Van een kwekerij bij Kasteel Amstenrade naar het opbloeiende centrum van Heerlen, die stap zette Yvonne onlangs. In Heerlen is dat voor het eerst een zaak die ze helemaal zelf runt: Yvonn. Deze kersverse kunstbloemisterij is sinds kort geopend op dezelfde locatie als de zijdenbloemenwinkel van Ans Douven op de Bongerd. Zij stopte na meer dan dertig jaar en gelukkig ontstond er iets nieuws, want hoewel er nog steeds kunstbloemen worden verkocht, is de winkel inmiddels onherkenbaar.

Yvonne houdt van bloemen en van mensen. Als gediplomeerd bloemiste kan ze al haar creativiteit kwijt in haar vak. Haar man is de derde generatie kweker, die altijd hebben gehuisd bij Kasteel Amstenrade. Toen ze daar niet meer verder konden, is Yvonne haar eigen weg gegaan. In Amstenrade had ze jarenlange ervaring opgedaan en was ze zelfs begonnen met de eigen productie van hoogwaardige tuinkaarsen, omdat ze dat miste en iets zocht om in de winter te doen. In haar eigen zaak in Heerlen kan ze helemaal losgaan en dat is te zien.

Kunstig en duurzaam
Bij binnenkomst is het een kleurrijk spektakel, de winkel is precies zo ingericht als een ‘normale’ bloemisterij. Alleen gaan de bloemen hier een levenlang mee. Geen water, geen onderhoud en veel minder vervuiling. Het zal je misschien verbazen, maar kunstbloemen en –planten zijn eigenlijk heel duurzaam. De kweek van gewone bloemen en planten vindt vaak plaats in verre oorden, waar veel water en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Daar heb je allemaal geen last van met de kunstbloemen van Yvonn. Zij selecteert de allerbeste, niet van echt te onderscheiden kunstbloemen en planten voor haar winkel. Je aankoop mee als cadeau? Ook dat wordt met duurzame materialen en creatief ingepakt.

Wat kun je verwachten bij Yvonn? Je kunt een boeket laten samenstellen, je kunt een kant-en-klaar bloemstuk kopen, je kunt een bloemstuk laten samenstellen voor verschillende gelegenheden, er zijn kamerplanten voor plekken in huis waar niets wil groeien en er zijn allerlei stijlvolle woonaccessoires die betrekking hebben op bloemen en kaarsen. De kaarsen zijn speciaal voor de tuin en die maakt Yvonne zelf in haar eigen kaarsenatelier. Dat is ooit gegroeid als ‘winteractiviteit’ naast de kwekerij. De handgegoten kaarsen zijn gemaakt van zuivere paraffine zonder synthetische toevoegingen en hebben extra dikke lonten waardoor ze ook bij een stevige (Heerlense) wind niet uitgaan.

Yvonne is overigens dolenthousiast over Heerlen. Ze heeft op meerdere plaatsen gekeken, maar deze specifieke plek in de binnenstad bleef kriebelen. Afgelopen juli heeft ze de knoop doorgehakt, haar werkzaamheden afgerond (verkoop van bijzondere hortensia’s op tuinbeurzen), met hulp van vrienden en familie de winkel verbouwd en nu is ze er helemaal klaar voor!

Wij wensen Yvonne een bloeiende start met Yvonn in onze stad!

Tekst: Leonie Kohl
Foto's: Luc Lodder