De pijn dat Brasserie Bracke sloot, midden in de Saroleastraat, werd snel verzacht door Doenja en Guido. Voor dit horecakoppel kwam deze kans op het juiste moment: Grand café ZwartGoud opende haar deuren op Goede Vrijdag en het werd ook een goede vrijdag. Op dit Heerlense kruispunt kan weer gegeten, gedronken en genoten worden. Welkom Grand café ZwartGoud!
Guido en Doenja wachtten hun kans af op een gezamenlijke horecazaak in hun geliefde Heerlen. Ze wonen op een paar honderd meter van hun nieuwe zaak en kenden het nog van vroeger. Beiden werkten jarenlang in de horeca, Guido begon al in 1995 op het Pancratiusplein. Het gezin kreeg voorrang op de droom om een eigen zaak te beginnen, maar nu de kids wat ouder zijn en zich de mogelijkheid voordeed om Brasserie Bracke over te nemen, konden ze deze kans niet laten schieten.
Doenja vertelt: “Het is voor ons de beste plek om een zaak te hebben. Het is hét kruispunt van Heerlen, iedereen komt hier langs. Dat was voor ons de reden om hier een dagzaak te beginnen.” Natuurlijk had Brasserie Bracke al 28 jaar naam gemaakt, maar Doenja en Guido doen het wel op hun eigen manier. “We hebben gedeeltelijk voor een nieuw concept gekozen,” vertelt Guido. “ZwartGoud is een klassiek grand café. We willen laagdrempelig zijn, een plek voor iedereen. We hebben een nieuwe kaart met voor ieder wat wils: of je nou komt voor een kopje koffie, je trekt komt stillen met een goed soepje of een hartig broodje of je komt borrelen met bitterballen. Iedereen is hier even welkom.”
Zwart goud
Die gastvrijheid past bij Heerlen. Doenja en Guido lieten zich inspireren door het Heerlense mijnverleden en het oude pand dat ze betrokken. “In de glas-in-loodramen aan de voorkant staat de Oranje-Nassau-mijn afgebeeld. Ooit kwam daar het zwarte goud naar boven, maar voor ons kan eten en drinken ook zwart goud zijn: denk aan koffie of truffels.” Het langwerpige pand was in de gouden tijden van Heerlen een kegelbaan en de oude zaak deed altijd donker aan. “Wij hebben het licht terug naar binnengebracht en het interieur aangepast. Gasten die nu binnenlopen zijn verbaasd hoe licht het hier is. Er hangt een heel andere, frisse sfeer.”
Doenja verzorgt ‘de voorkant’ en houdt zich bezig met de gasten en de bediening. Guido is van ‘de achterkant’ en staat in de keuken. Guido werkt het liefst met biologische en lokale producten. Hij rookt zelfs zijn eigen zalm! De kinderkaart is overigens helemaal biologisch en achter de keuken – in het kleine stadstuintje – leggen ze samen met de Zadenbibliotheek een moestuintje aan. De kinderen van Doenja en Guido mogen daar meehelpen en de oogst, die staat later dit jaar op de kaart. Die kaart is trouwens uitgebreider dan je misschien zou denken: vanaf 10 uur schuif je al aan voor een ontbijtje en van de lunchkaart kan de hele dag worden besteld. Vanaf 16.00 uur is er zelfs een complete avondkaart met voor-, hoofd- en nagerechten.
“Wij vormen hier een sociaal trefpunt midden in de stad en we vinden het belangrijk om dat in stand te houden. Voor Heerlen vonden we het ook niet goed dat deze plek te lang leegstond. Nu willen we zo toegankelijk mogelijk worden. Voor vegetariërs hebben we ook voldoende keuze op de kaart, net als voor bierliefhebbers. Op onze nieuwe wisseltap wordt elke zes weken een nieuw Limburgs biertje aangesloten, elk met zijn eigen verhaal en smaak. Binnenkort hebben we zelfs het Heerlense cultbier Zwartgoud op de tap.” Deze wordt momenteel speciaal opnieuw voor Grand café ZwartGoud gebrouwen. Zo is er een mooie samenwerking ontstaan tussen Heerlense ondernemers. En er is nóg een nieuwe doelgroep welkom: de (gehoorzame) viervoeter. Hopelijk voelt heel Heerlen zich snel thuis in de nieuwe zaak van Doenja en Guido.
We wensen jullie veel succes met een gouden randje!
Tekst: Leonie Kohl
Foto's: Luc Lodder