Heerlen is een culturele supermarkt rijker en dat in het Maankwartier. Het is een concept dat lastig af te bakenen valt en juist dat maakt het zo interessant. Want wat kan er eigenlijk niet in de blender, is ook een vraag die initiatiefnemer Mark Curvers zichzelf dagelijks stelt. Met 982 m2 aan Maankwartieroppervlakte is er in ieder geval héél veel wat wel kan!
Verkoopstands, expositieruimtes, vintage kleding, creaties van lokale makers, betaalbare kunst, een open podium, een fotostudio… al deze spannende ingrediënten – misschien eentje meer of minder – zijn op 23 november in de Blender gegooid op het Stationsplein 7. Een overdekte culturele markt in het grootste kunstwerk van Heerlen, dat is de nieuwste aanwinst in het Maankwartier.
De Belgische bedenker Mark Curvers mixte zijn eigen ervaringen met het opzetten van de weekmarkt in Lanaken, zijn fascinatie voor foodhallen en zijn voorliefde voor sociaal-maatschappelijke projecten in één frisse, eigentijdse cocktail. In Blender zit namelijk van alles iets. Zijn ervaring met het opzetten van een markt is dat je de kwaliteit van het aanbod niet alleen hoog moet houden, maar het aanbod ook goed op elkaar moet afstemmen. Daarnaast mag er wat Mark betreft nog een scheut cultuur doorheen, bijvoorbeeld theater of het maken van live-radio.
Bezoeken, bijdragen of beide
Eigenlijk heeft Blender grofweg twee doelgroepen die bij elkaar worden gebracht: de bijdrager en de bezoeker. Aan bezoekers geen tekort, voorziet Mark. De doorloop op het Stationsplein is groot zat. Zowel vanuit de Saroleastraat als vanuit het station ben je er zo. De groep bijdragers groeit. Blender Heerlen zette al een open call to all creatives uit via Instagram. Bijdragen kan in de breedste zin van het woord: iets verkopen dat je al dan niet zelf hebt gemaakt, samen cultuur komen maken, de stap zetten om je kunst te tonen aan publiek of op het open podium springen en de plankenkoorts van je afschudden. Doordat de bijdragers komen en gaan, zal het aanbod constant veranderen en daardoor is een wekelijks kijkje in de keuken van Blender zeker aan te bevelen.
Mark en zijn team vinden het belangrijk dat alles wat er in Blender gebeurt heel laagdrempelig is. Kijken, niets kopen? Dat kan. Een koffietje drinken, een praatje maken en gewoon even de sfeer proeven? Ook prima. Het sociaal-maatschappelijke – mensen bij elkaar brengen – is onderdeel van het concept van Blender. Iedereen is welkom en het creatieve team blijft ervoor zorgen dat een bezoek aan Blender elke keer een uitje is. Naast het fysieke aanbod zal er ook een agenda ontstaan. Eén van de dingen die daarop komt is de kindermarkt op woensdagmiddag. Kinderen onder de 14 jaar mogen dan gratis hun spullen komen verkopen.
Moedig Maankwartier
Hoe Mark met Blender in Heerlen belandde, is een lang verhaal. Hij voelde zich er in ieder geval meteen thuis. Hij leerde onze stad onder andere kennen tijdens The Notorious IBE, dat hij samen met zijn zoon bezocht en hij maakte tijdens Cultura Nova kennis met het Maankwartier, dat zijn hart veroverde na het lezen van het gelijknamige boek van Joos Philippens. “Het getuigt van moed van zowel kunstenaar als gemeentebestuur om zoiets neer te zetten. Heerlen had iets nodig om – letterlijk – tegenop te kijken.”
Bij Blender – an open and urban space for everyone – komt alles samen, hopelijk ook jij! Neem een kijkje, kom snuffelen tussen de spullen, volg een workshop, leer nieuwe mensen kennen en laat je vooral inspireren.
Tekst: Leonie Kohl
Foto’s: Luc Lodder