Afgelopen weekend opende een nieuwe tentoonstelling in de Nieuwe Galerij: ‘Pretu, zwart in het Nederland van de 21e
eeuw’. Als jouw Papiaments een beetje op niveau is, dan weet je dat pretu zwart betekent en dat het voor meer staat dan alleen kleur. Tijdens een bezoek aan de tentoonstelling proef je eraan hoe het is om zwart te zijn in Nederland aan de hand van uiteenlopende werken van zwarte kunstenaars.
Curator Raenys Martis maakte de tentoonstelling Pretu, zwart in het Nederland van de 21e eeuw die van zaterdag 29 juni t/m zondag 15 september te bezoeken is in de Nieuwe Galerij (voormalige Stadsgalerij). Van donderdag t/m zondag loop je tussen 12.00 en 17.00 uur gratis binnen om kunst te bewonderen die kleurrijke verhalen vertelt.
Vroeger, nu en een hoopvolle horizon
De tentoonstelling Pretu laat tientallen kunstwerken zien van elf zwarte kunstenaars die perspectieven bieden op drie verschillende verhaallijnen rondom zwart zijn. Raenys: “We vertellen het verhaal van de Afro Diaspora, dat gaat over zwarte mensen uit Afrika die om allerlei redenen elders terecht gekomen zijn. Daarbij kijken we naar de geschiedenis, waarbij we het verleden zoveel mogelijk proberen te reconstrueren. We kijken naar het heden: wat zijn de erfenissen uit het koloniale verleden? Wat is de impact van het slavernijverleden vandaag de dag? En we proberen ons een nieuwe toekomst voor te stellen waarin we loskomen van de belasting uit het verleden, een hoopvolle stip op de horizon.”
Op deze drie verhaallijnen reflecteren de kunstenaars op artistieke en poëtische wijze, elk vanuit hun eigen discipline: sieradenmaker, beeldhouwer, kunstschilder of videograaf. Belangrijke onderwerpen zijn wie je bent, hoe zichtbaar je bent en of je erkenning krijgt. “Tommy van der Loo maakt bijvoorbeeld een standbeeld met de tekst Can a black artist also be a real artist?. Met deze tentoonstelling willen we ook ontzenuwen dat kunst en cultuur niet voor iedereen is.”
Niet alleen kijken
Een bezoek aan de tentoonstelling zou zich niet moeten beperken tot kijken. Het doel is deelname. Tania Comenencia ontwikkelde educatiemateriaal voor de tentoonstelling, zowel voor volwassenen als voor kinderen: “Er is een doeboekje waarmee je zelf op onderzoek uit kunt gaan in de expositie. Er staat ook een begrippenlijst in. De vragen in het boekje zetten je extra aan het denken, bijvoorbeeld over het verhaal achter het kunstwerk, maar ook over de bredere context van het verhaal.” Voor schoolgaande jeugd tussen de 8 en 14 jaar is er ook educatiemateriaal. Het is dan ook de bedoeling om scholen te ontvangen in de tentoonstelling.
De tentoonstelling ‘Pretu, zwart in het Nederland van de 21e eeuw’ is onderdeel van een bredere programmering. Van 31 augustus t/m 8 september is de expositie opgenomen als onderdeel van het programma van Cultura Nova en op 3 september vindt de conferentie ‘Racisme en discriminatie in Limburg anno 2024’ plaats in PLT Theater Heerlen.