Nieuw en vernieuwd op bovenverdieping Berden: Dominicanen, Coffeelovers, Ambiance en Byversloot

Nieuw en vernieuwd op bovenverdieping Berden: Dominicanen, Coffeelovers, Ambiance en Byversloot

Heerlen is in één klap een boekhandel en een koffiezaak rijker. Dominicanen Boekhandel en Coffeelovers vestigden zich, samen met bestaande zaken Lunchcafé Ambiance en kookwinkel Byversloot, op de compleet vernieuwde vierde verdieping van Berden. Deze hippe, nieuwe hotspot geeft Heerlen grootstedelijke allure! Een mooi extraatje is het uitzicht over Heerlen, een uitzicht dat – mede dankzij dit soort nieuwe initiatieven – alleen maar mooier wordt!

Boven bij Berden wacht je een echte verrassing. De vernieuwde vierde verdieping is een plek geworden om te verblijven, al neuzend tussen de boeken, lonkend naar een glanzende keukenmachine, gemoedelijk je trek stillend op een intieme, ronde bank of van het uitzicht over Heerlen genietend met een hete baristakoffie in je hand. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de hoogte op te zoeken. Op de vierde en bovenste verdieping zit je (weer) goed bij Berden, want na het vertrek van LaPlace is er gebroed op een nieuw concept. Het resultaat is sinds kort te ontdekken!

Er lag nogal een uitdaging, eentje van ruim 1500 vierkante meter en dat bovenop een warenhuis. Niet zomaar een warenhuis natuurlijk, want Berden is al decennia een gevestigde naam in Heerlen, Parkstad en ver daarbuiten. Toch was het spannend om zo’n compleet nieuw concept te openen, waarbij vier verschillende zaken subtiel in elkaar overvloeien, met behoud van hun eigen identiteit. Maar het is gelukt, want de bovenverdieping van Berden is een nieuwe, Heerlense place to be met maar liefst vier hoogtepunten.

Dominicanen Boekhandel Heerlen
In de berichtgeving wordt het nogal eens vergeten, maar Heerlen-Centrum had natuurlijk al twee boekhandels (Cobben in de Saroleastraat en Van der Velden Van Dam op de Promenade). Ze hebben allemaal hun eigen karakter en Dominicanen Heerlen ook. Het is een grote, lichte boekhandel met een breed assortiment, zover dat ze zelfs een heel arsenaal ‘non-books’ hebben. Tijdschriften, regionale boeken, kinderboeken, Engelstalig, kookboeken, reisgidsen, tot lokale kunst aan toe… De boekenkasten op de balkons knipogen naar die langs de Seine in Parijs. Genoeg te ontdekken dus, ook als je niet vaak leest.

Coffeelovers
Na Maastricht, Roermond, Nijmegen en Eindhoven, huist er nu ook een Coffeelovers in Heerlen. Misschien kende je het concept al uit de andere steden: vakkundig gezette verse koffie (en andere warme en koude huisgemaakte dranken) met een klein maar zeer fijn assortiment voor de kleine trek. De vriendelijke barista’s hebben net als jij heerlijk uitzicht over Heerlen. In de tuinkamer vol groen is het gezellig zitten. Laptopje erbij of even keuvelen met een vriend(in) onder het genot van koffie of iets anders. Zelfs je trouwe viervoeter is – net als in Dominicanen Boekhandel – hier welkom!

Lunchcafé Ambiance
Een gouden naam in Heerlen, al sinds de jaren negentig. Het interieur was ook onveranderd gebleven, inclusief opstapjes en lambrisering, tot nu. Ook zullen we piano moeten missen, maar daar is een gelijke vloer voor teruggekomen met daarop zachte, fluwelen stoelen met tafeltjes aan het raam en mooie, ronde banken waar alleen aandacht is voor elkaar. De klassieke menukaart, het verse gebak en de vriendelijke bediening zijn gelukkig geen spatje veranderd.

Kookwinkel Byversloot
Wist je dat er in Heerlen al een prachtige kookwinkel lag? Nu, op deze spectaculaire locatie, blijft je dat zeker by ;) Koken, geven, genieten is het credo van Kookwinkel Byversloot en je vindt er dan ook altijd wel iets leuks voor jezelf of een ander(e kookgek). Van koffiemachine tot theelepel en van barbecue tot citruspers, je krijgt er alles voor de lekkerbek, meestergriller of thuisbarista en dat midden in Heerlen!

Neem dus snel de (rol)trap of lift naar de vierde verdieping van Berden, trek een uurtje (of twee) uit en ontdek dit nieuwe stukje Heerlen helemaal zelf. Wij wensen je alvast veel lees- en leutplezier!

Tekst: Leonie Kohl
Foto’s: Luc Lodder