Nieuw bij het Thermenmuseum: Expoditie Euregio

Nieuw bij het Thermenmuseum: Expoditie Euregio

Het Thermenmuseum is op dreef! Vorige week presenteerde ze de schetsontwerpen voor een nieuw gebouw en afgelopen weekend onthulde ze een nieuw kunstwerk in de drieluik VIAVIA, marcheerden de Romeinen weer door de straten tijdens Festival Via Belgica én opende ze een nieuwe expositie, of eigenlijk een Expoditie. Tijdens je bezoek ben je toerist in Coriovallum en omstreken.

Na je vakantie toch nog even ertussenuit kan in de nieuwe expositie van het Thermenmuseum. Hier doe je eigenlijk alles wat je normaal tijdens een stedentrip doet: de hoogtepunten bezichtigen, het lokale eten en de cultuur proeven, genieten van het landschap, een praatje aanknopen met locals en op pad met een gids. Deze reis gaat door Romeins Zuid-Limburg en de Euregio. Eigenlijk is er in tweeduizend jaar niet heel veel veranderd: het landschap, de wegen en de gebruiken verschillen minder dan je denkt…

Op expoditie
Hoe werkt dat, op expoditie gaan? Uitgerust met een audioguide, verwelkomt een gids je bij binnenkomst. Dat is tijdens de expoditie Jeroen Kramer, bekend van Het Klokhuis. Je gaat lekker ‘eilandhoppen’. Bij elk eiland is de audioguide een bron van boeiende verhalen. Jeroen is er ook om je wegwijs te maken op het eiland. Je bewondert er ook Romeinse objecten die het onderwerp van dat eiland tastbaar maken.

De originele Romeinse objecten zijn speciaal voor deze expositie erop geselecteerd dat ze redelijk recent en in of dichtbij Coriovallum zijn gevonden. Zo bewonder je er vondsten uit Villa Voerendaal en uit de binnenstad van Heerlen (hier zit een nooit eerder getoond object bij!). Buurstad Aken heeft, volgens conservator Karen Jeneson, het topstuk uitgeleend: een klein beeldje van Harpocrates gemaakt in Aquis Granni (Romeins Aken). Harpocrates was de zoon van de Egyptische godin Isis en het laat ons zien dat ‘exotische’ religies populair waren, net als nu! Of staat er geen Boeddhabeeld op je vensterbank?

Topstuk
De bijzondere objecten zijn met zorg geselecteerd, dus eigenlijk zijn het bijna allemaal topstukken. Je ontdekt de boeiende verhalen erachter op een hypermoderne manier. In navolging van 400 jaar Romeins baden is ook deze expositie van de laatste technische snufjes voorzien. Het technische topstuk en dé blikvanger van de expo is het 100 vierkante meter grote projectiescherm. Hierop geniet je van een weids en steeds veranderend uitzicht over Romeins Zuid-Limburg en de Euregio. Dat ziet er best herkenbaar uit!

Tekst: Leonie Kohl
Foto's: Luc Lodder