Kunstkijken is een werkwoord in Heerlen

Kunstkijken is een werkwoord in Heerlen

Terug naar Artikelen & blogs

Taalnazi’s zullen een mentale vastloper krijgen bij het zien van de nieuwe banieren in de Saroleastraat. Hierop staat kunstkijken als één woord geschreven, want in Heerlen is kunstkijken een werkwoord. Een serieuze aangelegenheid, iets wat je niet zomaar doet. Met meer dan honderd muurschilderingen en de recente geopende Keith Haring-tentoonstelling in het monumentale SCHUNCK Glaspaleis is Heerlen dé kunststad bij uitstek.

‘Keith Haring: Grace House Mural’
Dat Haring een hele grote is in de kunstwereld hoeven we de kenners niet uit te leggen, maar ook al weet je nauwelijks iets over hem of van kunst in het algemeen (hoeft in principe ook niet, want kunst draait om emotie) heb je ongetwijfeld al eens iets van hem gezien. Keiths werk is zo verweven met de popcultuur dat de kans wel heel groot is dat je direct of indirect met zijn kunst in aanraking bent gekomen. Het is jammer dat Keith zelf een groot deel van de verering niet heeft meegemaakt en dat de wereld niet langer van zijn fraaie muurschilderingen, tekeningen en schilderijen heeft kunnen genieten. Haring is namelijk in 1990 overleden, maar nog altijd is zijn kunst met maatschappelijke thema’s zeer actueel, zeg maar gerust tijdloos. En Heerlen houdt hem levend door een 13-delige muurschildering tentoon te stellen in het SCHUNCK-museum; de originele wanddelen om specifiek te zijn. Uniek werk en voor het eerst in Europa te zien, in Heerlen.

De tentoonstelling ‘Keith Haring: Grace House Mural’ is tot en met 25 september van dit jaar te bezoeken in het SCHUNCK Glaspaleis aan de Bongerd in Heerlen-Centrum. Niet te missen. Een groot glazen gebouw met daarop een cartoonfiguur van Keith Haring die je welkom heet.

Meer informatie en tickets over de tentoonstelling vind je op de website van SCHUNCK.

Streetart
Het werk van Keith Haring is tijdelijk te gast in onze stad, maar daar zijn we al ontzettend trots op. Waar we als stad net zo trots op zijn, is dat diverse grootheiden uit de streetartwereld hun kenmerkende stijl hebben losgelaten op een groot aantal plekken in Heerlen-Centrum en daarbuiten. Op elke straathoek vind je wel één of meerdere vormen van straatkunst. Gluur naar de muren en sta oog in oog met levensgrote schilderingen, staar naar de grond en ontdek een van de mini-mijnwerkertjes (‘stencil art’) die nog altijd niet uitgedolven zijn of werp een blik omhoog en vind een verborgen sculptuur van de internationale artiest Isaac Cordal of de lokale held Dazetwo.

Op jacht gaan naar alle straatkunstwerken in Heerlen kan op verschillende manieren. Met routekaartje, via een app of met gids. Meer informatie vind je op onze streetart-pagina.

Je raakt niet uitgekeken – zowel in de Heerlense musea als op straat – en daarom spreken wij in Heerlen van kunstkijken als werkwoord. Leest de Van Dale mee? Zo ja, dan willen wij graag een wijziging doorvoeren. 😉

Dus kom kunstkijken in Heerlen, jouw kunststad!

Kijk voor alle activiteiten in Heerlen in de UITagenda