In De Vondst: gratis expositie over architect Jan Stuyt

In De Vondst: gratis expositie over architect Jan Stuyt

Misschien zegt de naam Stuyt je nog niks, maar zijn werk ken je zeker. Overal in Heerlen liet architect en stedenbouwer Jan Stuyt zijn sporen na. Hij ontwierp de mooiste pleintjes van Heerlen (Tempsplein en Burg. de Hesselleplein), tekende luxe villa’s voor mijndirecteuren en was een visionair op het gebied van arbeiderswijken. Van zijn ontzagwekkende erfgoed is een overzicht gemaakt in de interessante en gratis te bezoeken expositie Jan Stuyt, architect en stedenbouwer in De Vondst.

Zelfs als je niets met architectuur hebt, is deze expositie over Jan Stuyt een aanrader. Je herkent de mooiste stukjes Heerlen die vakkundig zijn vastgelegd door fotograaf Klaus Tummers. Marcel van der Heyden zorgde voor de onberispelijke vormgeving van de tentoonstelling. Het is duidelijk dat die met veel zorg is samengesteld om het belang van het erfgoed van Stuyt onder de aandacht te brengen. Dat is sowieso iets wat duidelijk wordt tijdens je bezoek.

Stuyt is Parkstad
De Amsterdamse architect Stuyt werd begin vorige eeuw aangetrokken, omdat de Mijnstreek uit haar voegen barstte. De mijnen trokken zoveel volk aan dat er veel nieuwe gebouwen nodig waren. Van piepkleine arbeiderswoningen tot statige villa’s, maar ook de welbekende Vroedvrouwenschool en de Ambachtsschool (later Technische School) zijn van zijn hand. Ook werd hij gevraagd voor de bouw of uitbreiding van enkele kerken, zoals de Corneliuskerk in Heerlerheide en de Laurentiuskerk in Voerendaal. Het huidige Parkstad stond regelmatig op zijn tekentafel.

Stedenbouw en sloop
Interessant is dat Stuyt zijn sporen niet alleen heeft achtergelaten in gebouwen, maar ook in het stratenplan van sommige stukjes Parkstad. Voor de indeling van een nieuw te bebouwen gebied liet hij zich graag inspireren op het Engelse Tuindorpmodel. Daarin vond je volop pleintjes om elkaar te ontmoeten en heel veel groen, eigenlijk was hij zijn tijd vooruit. Helaas werd de bouwkwaliteit niet altijd gezien, want een groot deel van zijn werk is al gesloopt. De tentoonstelling gaat dan ook in op het moeilijke vraagstuk of en hoe dergelijk erfgoed te behouden.

Wat? Tentoonstelling Jan Stuyt
Waar? De Vondst, ingang via de Romeinse Pluktuin (door de zwarte poorten)
Wanneer? Van 30 oktober t/m 16 januari
Vrijdag t/m zondag tussen 12 en 17 uur
Kosten? Gratis te bezoeken

Tekst: Leonie Kohl
Foto's: Luc Lodder