Het Heerlense terrasseizoen ging open met een enorme extra: de Poort van Herle werd vorige maand weer geopend. De doorgewinterde café-eigenaren Helma & Rainier zijn de nieuwe eigenaren die ervoor zorgen dat het geliefde stadscafé, dat al decennia dienst doet als de gastvrije poort van onze stad, weer voor iedereen geopend is.
Menig Heerlenaar liep de afgelopen maanden met pijn in het hart langs het lege terras van ‘de Poort’. Gelukkig had deze plek genoeg aantrekkingskracht op nieuwe ondernemers die het aloude verhaal van de Poort van Herle willen voortzetten. Rainier en Helma verlieten met pijn in hún hart Café Oud Genhei in Heerlerheide, maar kozen om gezondheidsredenen voor een dagzaak in het centrum. “Er kwamen meerdere zaken op ons pad, maar deze plek sprak ons meteen aan”, aldus Rainier.
“Ik kende de zaak helemaal niet”, geeft de nieuwe exploitant toe. “Ik wist dus ook niet hoe bekend het was onder de Heerlenaren. Nu komen mensen me vertellen dat ze hier zestig jaar geleden al goulashsoep kwamen eten. Ik vind het dan heel leuk om te zeggen dat die weer op het menu staat.” Rainier en Helma willen de zaak voortzetten zoals deze ooit bedoeld was: als stadscafé met enkele overnachtingsplekken. De B&B moet nog worden gerealiseerd.
Respect voor het verleden
De nieuwe exploitanten zijn dankbaar voor wat de voorgangers hebben opgebouwd: “We blijven in de zaak terugblikken naar het verleden, mensen vinden het mooi dat we dat respecteren. Wij bouwen voort op het werk van onze voorgangers, anders hadden wij hier nu niet gezeten.” Veel vertrouwde elementen, zoals de street art op het raam, historische foto’s en de mijnwerker bij de toiletruimtes zijn er nog steeds.
De sfeer van de ‘oude’ Poort blijft voelbaar, toch is er veel werk verzet om een en ander te vernieuwen. Binnen zijn er meer zitplaatsen gecreëerd en op de bar blinkt een prachtige tap in de vorm van een poort. “Deze hebben we speciaal laten maken. Met elf tapkranen hebben we allerlei soorten bieren, waaronder een brede keuze aan speciaalbieren op de tap. Dan hebben we nog 35 verschillende bieren op fles. Het past bij het bourgondische karakter van de zaak.”
Hitech hapjes, bourgondisch genieten
Ook het menu is veranderd. Er wordt koffie geschonken van de Belgische brander Rombouts en daar bestel je lekkers bij zoals een stuk appeltaart. Verder schuif je aan voor ontbijt, lunch of de lekkere trek. Op de kaart kies je uit allerlei smakelijke snacks die uit een hypermoderne oven komen. “Van een klein ontbijt tot een grote borrelplank en van lunch tot een koffiepauze, we hebben een kaart waar iedereen iets lekkers op kan vinden, voor elk moment van de dag.”
Tot 20 uur, want dan gaat de zaak dicht. Steevast wordt afgesloten met het Limburgs volkslied, gezongen door Joost Meijs. Rainier sluit af: “We voelen ons hier erg thuis. We wonen boven de zaak en hebben sinds die tijd een vakantiegevoel. Hoe vaak ook tegen het Maankwartier wordt aangeschopt: wij vinden het prachtig. Voor veel bewoners van het Maankwartier is de Poort ook een ontmoetingsplek. Dat is precies wat we wilden met de zaak: een gastvrije ontmoetingsplek zijn voor jong en oud, voor bezoekers en bewoners, met lekker eten en drinken. Gewoon gezellig!”
Gepubliceerd: 27 juli 2025
Tekst: Leonie Kohl
Beeld: Luc Lodder