Aanstaande zaterdag opent Filmhuis de Spiegel in Royal Theater haar deuren voor het Woof Triple City Arthouse Short Film Festival. Stadsreporter Marco Smeets sprak met de organisatoren en een jonge filmmaker over het festival en Heerlen als filmstad.
Een jaar geleden kopte De Limburger ‘Heerlen wordt steeds meer Heerlywood’. Naast een forse investering in filmhuis de Spiegel en Royal Theater werd er gesproken over een heuse filmhub op die locatie en over de vele spelers en bedrijfjes in de groeiende Heerlense filmindustrie. Een half jaar later verscheen in dezelfde krant het bericht dat het provinciale filmplatform CineSud zich gaat vestigen in een pand tegenover genoemde bioscoop. Het zou de eerste concrete stap zijn naar Heerlen als broedplaats voor film. Volgens Guido Franken van CineSud was de keuze voor Heerlen een logische: “Wij hebben met CineSud bewust voor Heerlen gekozen, omdat hier alles kan en mag. Die vrijheid en ruimte zijn belangrijk voor ons, omdat wij ook aan talentontwikkeling doen. Je kunt hier experimenteren en je mag fouten maken. Zo creëer je makers die opvallen.”
Onderdeel van de filmhub in de stationsomgeving is het Dutch Mountain Film Festival (DMFF), dat in november haar vijftiende editie viert. In 2024 kwam daar ineens het WOOF Twin City Arthouse Short Film Festival bij. Georganiseerd door ‘PAND Heerlen in samenwerking met The School Hasselt. ‘PAND was aanvankelijk een initiatief dat onderzocht hoe leegstand kon worden gebruikt voor culturele doeleinden, maar ze zag de stad al snel als een speelplaats waar volop geëxperimenteerd kon worden. Dat uitte zich vanaf 2019 in een reeks tentoonstellingen, poëzie-, discussie- en filmavonden, kunst in de openbare ruimte en uiteindelijk dus in een filmfestival in de Royal. Artistiek leider Jop Delheij vertelt hoe dat is ontstaan: “Filmhuis de Spiegel vroeg ons of we een samenwerking wilden aangaan. Het gaf ons de mogelijkheid om de kunstfilm uit de context van de kunstwereld trekken en die in de bioscoop te laten zien, in de hoop zo werelden met elkaar te verbinden.”
WOOF en MEOW
Omdat ‘PAND zich had voorgenomen verder te willen reiken dan Heerlen en omstreken werd er contact gezocht met The School, een onafhankelijk, internationaal residentieprogramma in Hasselt. Binnen dat programma proberen creatievelingen vorm te geven aan een andere, betere, gelukkige stad. Pablo Hannon is één van de deelnemers en in die hoedanigheid organisator van MEOW, de Hasseltse versie van het filmfestival dat verwijst naar de kat. Heerlen representeert met WOOF de hond. “Samen en apart. Ieder zijn ding, maar toch familie van elkaar in de organisatie van een festival dat de creatie van de kortfilm stimuleert. En we doen het beiden vanuit een oude bioscoop. Jop en ik houden elkaar op de hoogte van onze aanpak, maar we doen vooral ons eigen ding. Gebundelde branding geeft ons een boost om de Euregio een stamp onder de kont te geven.” Aldus Pablo.
Naast een naam, geschikte locatie en een stel gedreven organisatoren staat of valt een filmfestival natuurlijk bij de inhoud: de films. Mede-organisator Youri Beckers legt uit hoe het programmeren in zijn werk ging: “Er was een open call waarbij iedereen een short film kon insturen. Die inzendingen werden door ons beoordeeld waarna er een eindselectie ontstond.” Jop: “De beoordeling vond plaats op basis van kwaliteit maar ook in samenhang met de rest van het programma.”
Zinderend
En het programma van de aanstaande editie is volgens Jop “zinderend”. Het festival heet dit jaar voluit WOOF Triple City Arthouse Short Film Festival en vindt plaats op 28 juni, komende zaterdag dus. Jop legt uit wat we kunnen verwachten: “Een kortfilmfestival met jonge kunstenaars en films van enkele minuten tot een kwartier die elkaar in rap tempo opvolgen tijdens een middag vol experiment. Maar ook met herkenbare cinematografie. We hebben de absurde film ‘Du Moul In’ van Mike Moonen, Ian Skirvin en Michiel Ubels, de speelse film ‘Snuffelstage’ van Studio Yeddi en de contemplatieve en introspectieve film ‘Stranger’ van Mustra. Maar er is ook een geanimeerde film. ‘RAGE’ van Doortje Schoonbrood.” Kortom: een gevarieerd programma voor een divers publiek.
Een opvallende naam op het affiche is Studio Yeddi, een klein jong kunstcollectief uit Heerlen en Landgraaf dat tijdens WOOF haar film ‘Snuffelstage’ presenteert. Een film die zelfs speciaal voor het festival werd gemaakt. Brecht van Wijk is één van de makers: “WOOF was voor ons de aanleiding om weer de poten uit de mouwen te steken en een nieuwe productie te maken. ‘Snuffelstage’ is onze tweede productie en gaat over solliciteren en wegdromen, over het verlangen naar je echte passies en over werken voor je baasje.”
Studio Yeddi was vorig jaar ook al met een film vertegenwoordigd op WOOF en kende in 2023 een vliegende start met de openingsfilm van het Dutch Mountain Filmfestival. “Eigenlijk zijn we allemaal al van kinds af aan bezig met verhalen. Filmpjes opnemen tijdens het spelen met Playmobil, buitenspelen, ons verkleden, experimenteren met stop-motion.” Het zat er volgens Brecht altijd wel al in en dankzij DMFF viel alles in 2023 op zijn plek: “Het is als een droom die uitkomt om iets wat je zelf hebt gemaakt op het grote scherm in Royal Theater te zien. Het blijft ons verwonderen dat een idee dat we met z’n vieren thuis op de bank bedachten ineens ‘echt’ is geworden. Dat anderen het kunnen zien, dat onze namen op posters staan, dat we worden gemaild voor een interview, en dat mensen ons aanspreken als ‘de Yeddi’s’… Dat vinden we echt mega bijzonder.”
Van fantasie tot werkelijkheid
Het verhaal van Brecht onderstreept het belang van een festival als WOOF voor jonge filmmakers. Pablo Hannon trekt het zelfs nog breder: “MEOW en WOOF zijn een must voor een regio. Te vaak gaat het om subsidies, topzware selectierondes en professionaliteit die eerder afremmen dan stimuleren. Bij ons is het simpel: go for it, koppel je enthousiasme aan een gedurfde creatie en stuur het in. Die vrijheid is bevrijdend en levert pareltjes af. Gemaakt met rugsteun en vertrouwen. Cultuurhuizen en instituten zijn vaak te elitair en selectief. Kunst hoort inclusief te zijn en te omarmen en steunen.”
Brecht vult aan: “We riepen altijd dat we een keer écht een film zouden moeten maken en dan bleef het bij een fantasie. Toen we hoorden dat WOOF terugkwam, gaf dat ons het duwtje om toch aan de slag te gaan en om in een korte tijd te kijken wat mogelijk was.”
En er is dus blijkbaar heel veel mogelijk. Juist hier in Heerlen en haar eerder aangehaalde filmhub. "Heerlywood!", roept Brecht. “Het maakt ons nieuwsgierig en trots om hier te wonen. Tijdens het maken van ‘Snuffelstage’ merkten we opnieuw hoe cool het is om gewoon iets te durven vragen en ergens naartoe te gaan in Heerlen. Je komt eigenlijk vanzelf gelijkgestemden tegen die willen helpen. Er is echt van alles mogelijk hier.”
Ook volgens Jop Delheij past het festival uitstekend in Heerlen: “Zeker weten! Het festival speelt in op een traditie van artistieke moderniteit die hier sinds de tijd van burgemeester Van Grunsven duidelijk zichtbaar is. Zo vond vernieuwende kunst in de jaren vijftig de weg naar de Stadsgalerij in Heerlen en zo programmeren ook wij vernieuwende films van buiten de regio, maar ook van binnen de regio. Daarnaast spelen we met dit project in op een veelbelovende toekomst van Heerlen als filmhub en hier willen wij graag een bijdrage aan leveren.”
Ongefilterde ontdekking
Wat betreft de creativiteit en organisatorische kant zit het vooralsnog allemaal wel goed in Heerlywood, maar het is ook van belang dat het publiek evenementen als WOOF weet te vinden. In de hoop de Heerlenaar zaterdag naar de Royal te lokken, legt Jop uit waarom ze dat zeker zou moeten doen: “Omdat er heel veel nieuws te ontdekken valt. De films vertegenwoordigen de artistieke vernieuwing van een jonge generatie. Daarnaast ontvangen we filmmakers uit Brussel, Frankrijk en vele delen van Nederland. Het is een onmogelijkheid dat de bezoeker van het festival niks nieuws gaat zien of ontdekken.” Pablo: “En het is een ongefilterde ontdekking die je normaal niet in de bioscoop te zien krijgt, evenmin op de laptop thuis. De makers zitten gewoon drie stoelen verder van jou af! Hoe vaak kan je zoiets meemaken? Ga naar WOOF en drink een biertje met de makers!”
Brecht vult aan: “Mensen moeten naar WOOF komen om te zien wat er allemaal mogelijk is. Zeker nu het nog kan in het mooie Royal theater, voordat ze tijdelijk sluit wegens de verbouwing. En natuurlijk om ‘Snuffelstage’ te bekijken.”
WOOF Triple City Arthouse Short Film Festival vindt zaterdag 28 juni plaats in Filmhuis de Spiegel in Royal Theater. Meer informatie over het festival en de films vind je op filmhuisdespiegel.nl
Link naar: https://filmhuisdespiegel.nl/p...
Gepubliceerd: 26 juni 2025
Tekst: Marco Smeets
Beeld: Luc Lodder