Even voorstellen: pastoor-deken Hans Bouman

Even voorstellen: pastoor-deken Hans Bouman

Even voorstellen: pastoor-deken Hans Bouman

Op 10 juli 2016 jl. was het zover: na 22 jaar nam Hans Bouman het dekenschap van Heerlen over van Theo van Galen. De nieuwe pastoor-deken mocht rekenen op een warm welkom tijdens de installatie in de Pancratiuskerk. Nu is het zijn taak om overzicht te krijgen over de zes parochies en het dekenaat. En minstens zo belangrijk: om in contact te komen met de bewoners en bezoekers van Heerlen en verbinding te maken tussen de verschillende actieve organisaties, ondernemers en de kerk.

Tegenwoordig leven we in een steeds meer transparant wordende samenleving. Niet alleen speelt het internet een grote rol, ook technologie: “Onze dagelijkse gebeden staan zelfs op een app op mijn telefoon”, vertelt Hans Bouman. “Maar helaas merk ik dat de drempel voor mensen om een persoonlijk gesprek aan te gaan, steeds hoger wordt. Mensen stappen niet zo snel meer op iemand af, of bellen om een afspraak te maken. Daar staat tegenover dat mensen wel sneller contact met me opnemen dankzij sociale media, zoals Facebook. Daardoor zien ze dat het niet altijd complexe vraagstellingen hoeven te zijn, maar dat ze ook gewoon uit pure interesse een babbeltje kunnen maken. Als je met een open hart situaties benadert, kom je overal inspirerende dingen tegen.”

Overzicht houden

Van een kleine parochie in Gennep naar het dekenaat en de zes verschillende parochies in Heerlen. Dat is wel even wennen voor de nieuwe pastoor-deken. “Als daar iemand ziek werd of er gebeurde iets waarin ik een rol kon spelen, kwam dat nieuws ‘relatief’ snel bij mij terecht. Hier in het Heerlense dekenaat en de parochies is dat overzicht door de omvang iets minder makkelijk te krijgen. Maar de komende maanden ga ik hier veel tijd in investeren. Na de Mis ben ik bij de ingang van de kerk aanwezig, zodat mensen die een praatje willen maken daar ook de mogelijkheid voor krijgen. Ook probeer ik regelmatig mijn gezicht in de stad te laten zien, ik loop of fiets dan ook naar de meeste afspraken. Ik merk dat een punt van herkenning belangrijk is, bij verandering kijken de meeste mensen eerst de kat uit de boom.”

Toegevoegde waarde

Zoals op veel plaatsen merk je dat mensen moeten wennen aan veranderingen. Heerlen is daar een goed voorbeeld van, vele verwijzen nog naar het ‘grimmige’ verleden van 20 jaar terug. Hans: “Het is jammer als mensen met dit gevoel blijven zitten, terwijl Heerlen juist zoveel gegroeid en veranderd is. Door onder andere de verbinding tussen mensen te stimuleren, kunnen meningen bijgeschaafd worden en worden zij weer trots op Heerlen. Toegevoegde waarde leveren zit in kleine hoekjes. Je hoeft niet altijd in actiemodus te verblijven, de focus hoeft niet altijd maar iets nieuws te zijn. Vaak zijn er genoeg bestaande initiatieven die nog niet zo bekend zijn, maar wel veel toegevoegde waarde hebben. Ik vind het belangrijk om hiervan onderdeel uit te maken en de schakel te vormen tussen verschillende partijen.”

Ontwikkelen

“Ik heb het altijd belangrijk gevonden om mijzelf continu te blijven ontwikkelen”, vervolgt Hans. “Onlangs heb ik mijn MA Theology afgerond aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en de KULeuven. Daarvoor heb ik een studie Implementation and Change Management aan de Open Universiteit afgerond. Door mezelf op een academisch niveau te verdiepen, kan ik de complexe onderdelen binnen de kerk en parochies, en de menselijke aspecten op een betere manier benaderen en kunnen we samen geschikte oplossingen bedenken. Zo probeer ik met de beschikbare informatie voor iedereen een zo’n goed mogelijke oplossing te bemiddelen. Een simpel voorbeeld: als een stel op korte termijn wil trouwen in de Pancratiuskerk, kijk ik ook naar de evenementenkalender. Als tijdens de trouwerij namelijk een evenement wordt op- of afgebouwd op het Pancratiusplein, informeer ik het bruidspaar daarover, zodat hun trouwerij aan alle wensen kan voldoen. Samen proberen we dan met mijn contactpersonen bij de gemeente een afstemming te maken.”

Verbinding met Heerlen

“De rituelen van de kerk zijn in mijn mening nog steeds zeer belangrijke overgangsprocessen. Ook de verbinding tussen Heerlen als evenementenstad of met betrekking tot de levendige cultuurscène zouden wij als kerk graag meer willen omarmen op een passende manier. Op dit moment zijn we aan het kijken of we een ingetogen, serene, eigentijdse maar toch tijdloze versie van het passieverhaal in Heerlen kunnen laten landen.“

Ben je ook geïnteresseerd in het maken van verbindingen in de Heerlen, is er iets waar je graag met deken Bouman over wil praten, of wil je gewoon eens kennismaken? Hans Bouman is bereikbaar via Facebook, Twitter: @DekenHeerlen, per mail via [email protected], of telefonisch op het nummer: 045-571 36 82.