Opeens, na vijftien jaar, hing het weer buiten: het uithangbord van het roemruchte café ’t Duuvelke in de Gasthuisstraat. Nadat restaurant Madame van Dam een tijd geleden haar deuren sloot en een boekhandel begon aan de Promenade, stond een van de meest sfeervolle horecapanden van Heerlen leeg. In september 2021 openden vader Hub Remmel samen met zoon Hupie weer de deuren van ’t Duuvelke.
Vader en zoon die samen ondernemen, dat is al op zich al bijzonder. De relatie die de Voerendaalse familie Remmel met ’t Duuvelke heeft, is dat zeker. Zonder een romantische ontmoeting tussen Hub en zijn latere vrouw, zou Hupie nu niet in het nieuwe Duuvelke rondlopen. Het oude Duuvelke vormde het decor van vele familieverhalen en toen Hupie zijn horeca-opleiding had afgerond, wilde hij het liefst een eigen zaak beginnen. En ’t Duuvelke stond leeg…
Met de twee rechterhanden van vader Hub was het pand binnen acht weken nadat ze de sleutel hadden gekregen, helemaal verbouwd en klaar voor de opening op 2 september vorig jaar. Een café openen in tijden van lockdowns vergt nogal wat vertrouwen en creativiteit. Met het aanbieden van afhaalmaaltijden zijn ze deze periode doorgekomen. De afhaalcocktails bleken zo succesvol, die zijn ook na de lockdown blijven plakken.
Dorps buurtcafé
Pas een half jaartje draait de zaak nu zonder coronamaatregelen en dat is aanpoten, maar het bevalt goed. Hupie verwelkomt veel buren aan de bar, zowel de ouderen in de flats die een praatje komen maken als werknemers van de AFCENT die binnenkort komen helpen met de opbouw van het dakterras. Hub en Hupie nemen de gezellige dorpse sfeer uit Voerendaal mee naar een rustige straat vlakbij het centrum. Hupie benadrukt dat het geen zuipcafé is, die reputatie had ’t oude Duuvelke wel.
Als je binnenkomt bij ’t Duuvelke 2.0, loop je tegen de bar aan. Hier bestel je iets van het met zorg geselecteerde drankassortiment. Hupie schenkt graag een glas van het speciaalbier Gouverneur, gebrouwen in de Lindeboom brouwerij in Neer. Ook bijzonder is het Vlaamse bier Lazarus, dat is nagerijpt op rum- of whiskyvaten. Voor wijnliefhebbers is er de pianobar, de oude restaurantpiano die is omgebouwd tot een wijnbar. Met de cocktails is het helemaal ‘uit de hand gelopen’, die zijn zo populair - ook vanwege het zachte prijsje van €5,50 – dat Hupie niet ‘uitgeshaked’ raakt.
Tot zover de drank, want in deze gastropub kun je ook eten. Geen opgewarmde groothandelhap, maar een kleine, eenvoudige kaart met oog op de streek. Klassiekers als burgers, spareribs en saté staan op het menu met vlees van lokale kwaliteit. Daarnaast krijg je natuurlijk alles wat lekker is bij een borrel of een goed glas wijn, zoals handgemaakte bitterballen (ook in zuurvleesvariant), een kaasplank of frietjes met dip.
Borreltjes en shotjes, geen trainingsbroeken
Het valt Hupie op dat zowel jong als oud ’t nieuwe Duuvelke weten te vinden. De ene helft van de bar is 18+ en de andere helft rond de zestig. Aan de bar wordt een borreltje gedronken en boven worden shotjes gedaan als voorbereiding op de stapavond. Hupie draait en programmeert lekker breed: karaoke, een Duitse middag, een disco-avond, oldies, techno… Iedereen is welkom, maar het café van Hub en Hupie blijft netjes. Trainingsbroeken worden niet gewaardeerd. 😉
Tekst: Leonie Kohl
Foto's: Luc Lodder