Cultura Nova: gratis concerten in de bekende Spiegeltent

Cultura Nova: gratis concerten in de bekende Spiegeltent

De vaste festivalbezoeker weet dat Cultura Nova elk jaar gratis concerten programmeert in de bekende Spiegeltent op het Burg. van Grunsvenplein en tijdens de 30ste editie (vrijdag 27 augustus t/m zondag 5 september) is dit niet anders. Het enige verschil is dat het dit jaar zitconcerten zijn i.v.m. de coronamaatregelen, maar dan nog biedt de Spiegeltent het ultieme late-avond-vermaak voor als je na een voorstelling nog (lang) niet naar huis wil.

Hieronder een overzicht van de Spiegeltentconcerten. Je kunt een zitplaats reserveren (verplicht) via www.culturanova.nl.

Vrijdag 27 augustus | DANDAN | 22.30 uur
DANDANA is een collectief van muzikanten uit Nederland, Senegal en Gambia. Geïnspireerd door West-Afrikaanse psych-pioniers als Guelewar en Touré Kunda, maar ook synth-gedreven bands als Air en Tame Impala, neemt DANDANA je in een mix van funk, soul, African, psych en elektronische muziek mee op reis door een nieuw universum. Vorig jaar verscheen hun nieuwste album Free the system, als een antwoord op de groeiende kloof tussen oude en jonge generaties die door COVID-19 en Black Lives Matter meer en meer onder druk is komen te staan. “Dandana bevrijdt zich van het systeem”, aldus Eric Hoetjes van 3voor12.

Zaterdag 28 augustus | SEF | 21.15 uur
Sef (Yousef Gnaoui) begon zijn muzikale carrière bij Flinke Namen en ging daarna succesvol solo. Hij scoorde hits met o.a. De Leven en Toch Houdt Ze Van Mij en werd genomineerd voor een Edison en 3FM Award. Naast muzikant is Sef actief als artdirector en regisseur. En met Pepijn Lanen (De Jeugd van Tegenwoordig) maakt hij voor de VPRO de podcast Yous & Yay: New Emotions, die is uitgegroeid tot een van de best beluisterde podcasts in de Benelux. In maart 2020 bracht Sef zijn vierde popalbum El Salvador uit; een vrolijke en persoonlijke plaat vol bossanova-gitaartjes en openhartige teksten. Tijdens Cultura Nova speelt hij dit album live met een 10-koppig orkest, waarmee hij eerder ook Paradiso plat speelde.

Zondag 29 augustus | SOPHIE STRAAT (NL) | 21.15 uur
De Nederlandse volkszangeres Sophie Straat (haar echte naam is Sophie Schwartz) groeide eind jaren 90 op in de voormalige, maar inmiddels gegentrificeerde volksbuurt de Pijp. Tegenwoordig schrijft zij, samen met haar compagnon Wieger Hoogendorp, over de effecten van gentrificatie in Amsterdam. In haar liederen krijg je een kijkje in de levens van de groene bakfietseigenaar, de Zuidaswerker en het net naar Amsterdam Noord verhuisde kind.

Maandag 30 augustus | BRUUT! & ANTON GOUDSMIT | 20.00 uur

Het vier keer voor een Edison genomineerde en volgens Esquire best geklede BRUUT! speelt over de hele wereld. De gitaarvirtuoos Anton Goudsmit speelde met Benjamin Herman en Eric Vloeimans. Hij werd bekroond met de de Boy Edgarprize, maakte deel uit van het New Cool Collective, speelde (duo)shows met Jett Rebel en toerde met Jan Akkerman. Deze twee giganten, BRUUT! & Anton Goudsmit gaan surfen.

De vijf heren doken in hun grootouders’ platenkasten en stortten zich op de surfmuziek uit de jaren 60. Naast eigen nummers worden ook hits van o.a. Dick Dale, The Beach Boys, The Ventures en niemand minder dan Dolly Parton afgestoft en stevig onder handen genomen. En wie past er dan beter bij de vier superjazzgiganten van BRUUT! dan de enige echte, onnavolgbare gitaargigant van de Lage Landen, Anton Goudsmit? Met de door hen herontdekte surfsound maakten de heren bovendien eigen nummers voor deze nieuwe supergroep. Noem het The Beach Boys op steroïden of North Sea Surf; het is “echt verbluffende muziek”, aldus Anton Goudsmit.

Dinsdag 31 augustus | YĪN YĪN (NL) | 21.30 uur
YĪN YĪN’s debuut The Rabbit That Hunts Tigers verscheen eind 2019 en zorgde internationaal voor veel positieve kritieken. Inmiddels staan festivals als Le Guess Who, Into The Great Wide Open en LowLands op de erelijst van de band. Hun eerste paar nummers brachten ze uit op cassette en dit leverde YĪN YĪN meteen een platendeal op bij het smaakvolle Zwitserse label Bongo Joe Records. Muzikaal laat YĪN YĪN zich inspireren door de psychedelische Thaise funk uit de jaren 60 en 70. De band combineert deze swingende stijl met traditionele folklore, disco, psychrock en elektronica tot uitgesponnen improvisaties en swingende nummers. YĪN YĪN is een absolute aanrader voor liefhebbers van Khruangbin, Altin Gun en Mauskovic Dance Band.

Woensdag 1 september | MAURINO | 21.30 uur
Heb je wel eens ‘moshpit’ zien ontstaan bij een Latinconcert? Als Maurino Alarcón op het podium staat is alles mogelijk. De Chileense Amsterdammer speelt met de energie van zijn publiek als geen ander. Geen concert zonder een stagedive. En zijn Spaanstalige maatschappijkritische teksten zijn altijd raak.

Met zijn nieuwe project brengt Maurino een unieke ‘Future Latin’ sound met reggae drums, jazzy piano, dikke baslijn. Dansbaar, rauw en persoonlijk. Zelfs een sample van de hartslag van zijn pasgeboren dochter is verwerkt tot muziek, begeleid door Maurino’s vertrouwde diephese stem. Een geluid van nu, met het gevoel van toen.

Donderdag 2 september | FLYING HORSEMAN (BE) | 21.45 uur

De muziek van de Flying Horseman laat zich niet gemakkelijk omschrijven. Een poging: scheuten post-folk en donkere blues vol onheilspellende orgels en synthesizers, dan dóór naar ontzettend groovy maatsoorten, om te eindigen in euforische uitbarstingen met verwoestende gitaren. Alsof Peter Gabriel, Nick Cave en Brian Eno op een feestje flink beneveld zijn geraakt en nu het gedetailleerde verhaal vertellen.

Meer dan ooit treden alle bandleden in dit concert op de voorgrond: de krachtige en inventieve ritmesectie van Mattias Cré en Alfredo Bravo; de bezwerende samenzang, synth- en gitaarklanken van Loesje en Martha Maieu; de bezielde stem, de labyrintische lyrics en het meeslepende gitaarspel van Bert Dockx. Live staat Flying Horseman garant voor een adembenemende luisterervaring.

Vrijdag 3 september | VALVETRONIC BRASSBAND (NL) | 21.30 uur
Valvetronic Brassband is een nieuwe festival brassband uit Amsterdam. Met hun voorliefde voor house, dance en hiphop en met maar liefst tien blazers, drums, percussie en een flinke dosis enthousiasme op het podium, is dit gezelschap de droom voor elk festival. De muzikanten van Valvetronic zijn stuk voor stuk jonge professionals afkomstig van de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam. Geïnspireerd door acts als Trombone Shorty, Gallowstreet en No BS! Brass Band hebben trompettisten Kris Kraanen en Lourens van der Zwaag hen samengebracht in dit bruisende collectief, dat eerder al het publiek So What’s Next?, Eurosonic/Noorderslag en North Sea Jazz omver blies.

Zaterdag 4 september | TABANKA (NL) | 21.00 uur
Tabanka brengt een eigen, hedendaagse interpretatie van de funaná; dé populaire dansmuziek van Kaapverdië. De muziekstijl was tijdens het Portugese koloniale bewind verboden vanwege het schijnbaar opruiende en sensuele karakter ervan. Geen wonder dat de funaná na de onafhankelijkheid in 1975 deel ging uitmaken van de Kaapverdiaanse identiteit. Oorspronkelijk is het de muziek van de nazaten van slaven, die in de jaren 80 gemixt werd met pop en jazz. De jonge Muzikanten van Tabanka komen allemaal uit Rotterdam. Zij staan garant voor een feestelijke en stomende show waarbij stilstaan geen optie is.

Meer informatie over de Spiegeltentconcerten vind je op de website van Cultura Nova. Hier kun je ook voor elk concert een zitplaats reserveren. Liever niet online bestellen? Ga dan naar de kassa van Parkstad Limburg Theaters.

Foto: Luc Lodder | Festivalplein Cultura Nova 2019