Carnavalsportret #1: Roger en Armand

Carnavalsportret #1: Roger en Armand

Carnavalsportretten “Mie leef Heële”.
Geen carnaval dit jaar, dat gaat menig Heerlenaar ‘aan het hart’ maar gelukkig zit dit prachtige volksfeest bij de echte Vasteloavendsvierders ‘in het hart’. Een gevoel dat best moeilijk is om te verwoorden maar we doen toch een poging. Omdat Sjpassemig ook dit jaar leeft. We spraken met een drietal fervente carnavalisten over de mooiste dagen van het jaar in ‘os leef sjtad Heële’. Warme herinneringen, onvergetelijke momenten en dat bijna onmogelijke te omschrijven gevoel van de drie dolle dagen.

Het feest van verbroedering volgens Roger en Armand
Eén brok enthousiasme zijn de broers Roger en Armand Winthagen, van nature al maar met de Vasteloavend nog net ‘ietsjes’ meer. Afgelopen carnavalsseizoen maakte het dynamische duo hun opwachting als Prins Roger I en Adjudant Armand van C.V. De Vlavréters uit Welte -Bensroa. Gemengde gevoelens bij de beide heren overheersen rondom het huidige seizoen. Roger baalt misschien wel het hardst van de twee en mist het enorm. Al die weken tussen de elfde van de elfde en de daadwerkelijke Vasteloavend waarbij je week na week weer al die carnavalsvrienden ontmoet is een groot gemis. Als lid van de Vlavréters is Roger dit al jaren zo gewend en hecht hij daar grote waarde aan. Voor de vereniging is het nu extra jammer omdat ze in 2022 6x11 jaar bestaan en in het seizoen 2021/2022 van start wilden gaan met het feestprogramma. Armand is absoluut ook een rascarnavalist maar wat minder van de ‘georganiseerde’ soort. Hij zit nu dus ‘gewoon’ met zijn peksjke aan op de bank bij de online evenementen. Toen zijn grote broer hem vroeg om zijn adjudant te worden moest hij daar dan ook een nachtje over slapen. Want al die verplichtingen, zo’n heel programma…het leek hem niet meteen wat. Toch besefte hij al gauw hoe uniek deze kans was en daarbij had Roger al gezegd dat hij geen prins wilde worden zonder Armand als adjudant aan zijn zijde. Dus of hij echt een keuze had, laten we – met een grote glimlach – in het midden.

De broers hebben Vasteloavend als Prins en Adjudant intens beleefd, met een lach en een traan. Ze durven bijna wel te stellen dat er wellicht even veel gelachen als ‘gehuild’ is en vaak ook tranen van het lachen natuurlijk. De gebroeders behoorden tussen alle Heerlense prinsen en prinsessen tot een van de oudste prinselijke duo’s. En hoewel dat op het eerste gezicht misschien een klein nadeel lijkt bleek het tegendeel waar. Want ten eerste hebben de heren geen enkele moeite om het feest te sluiten tot in de late of beter gezegd; inmiddels weer vroege uurtjes. Maar mooier nog, zij weten inmiddels zo ongeveer waar Abraham de mosterd haalt en dat zorgde soms voor extra mooie ‘bijrollen’. Die van ‘surrogaat vaders’ zoals ze het zelf zeggen. En dan vooral voor de eigen jeugdprins Yordin en het bloemenmeisje Charlotte. Twee kids die ze volledig hebben zien opbloeien in de hele carnavalsperiode en aan de hand mochten meenemen door carnavalsland. Maar ook hoe bijzonder het was dat de eigen ‘pap en mam’ op leeftijd (jonge tachtigers) mee konden ‘vieren’ en blonken van trots. En niet te vergeten de ontelbare ontmoetingen en onvergetelijke momenten met de collega carnavalisten uit heel Heerlen. Waarbij de bestaande vriendschap met de Eekheuëre uit Eikenderveld werd versterkt en een nieuwe vriendschap met de Soeplummele uit Heerlerbaan voor het leven is gesmeed. Niet alleen carnavalsvriendschappen werden gesloten maar zelfs privé zijn er kameraden blijven ‘plakken’.

Een onuitwisbare en emotionele ervaring wat de beide broers aanhalen was het defilé afgelopen oktober voor Kyan, de jeugdprins van de Molenberg. Een jongetje met een ongeneeslijke ziekte die talloze prinsen uit heel Limburg de eer zijn gaan bewijzen door middel van een defilé. Wie dan nog durft te zeggen dat carnaval een dom feest is…

In Heerlen viert jong en oud Vasteloavend samen. Of zoals hun eigen motto luidt; “Biste groeët of nog inne klinge, Vastelaovend vierste mit ieëkeringe”. De Tent op het Pancratiusplein biedt onderdak aan alle leeftijdscategorieën van ‘poete’ tot aan ‘poefele’ en alles ertussen in. Uniek is ook het straatcarnaval in onze stad waarbij het MiseraBAL in de Morenhoek het hoogtepunt is na de Grote Optocht op Carnavalszondag, overigens één van de grootste optochten van Limburg. Dit alles wordt omlijst door het scala aan gezellige café’s waarbij een ouderwetse kroegentocht niet mag ontbreken.

Naast de ‘boodschap’ van verbroedering willen de heren dan ook graag de Heerlenaren een stukje trots meegeven. Er is zoveel moois in onze stad, spreek dat uit, laat je horen en ga ervoor staan!

Foto: Luc Lodder