Brasserie Mijn Streek haalt eerste oogst van ‘dakakker’

Brasserie Mijn Streek haalt eerste oogst van ‘dakakker’

Dat je bij Brasserie Mijn Streek op niveau kunt eten, weten de meeste Heerlenaren wel. Uit de naam blijkt ook de liefde voor lokale ingrediënten. Dat laatste heeft Brasserie Mijn Streek naar nieuwe hoogtes getild, want bovenop Q-Park Putgraaf (hemelsbreed enkele tientallen meters verderop) teelt de brasserie eigen kruiden, bloemen en groenten. De eerste oogst valt nu te proeven in spannende cocktails en zoetzure conserven.

“Slakken? Die heb je niet op zeven hoog”, lacht Rijk, eigenaar van Brasserie Mijn Streek opgelucht. “Bepaalde schimmels en andere ziekteverwekkers gedijen ook al niet op dit winderige parkeerdek.” Hij laat trots de vijftig vierkante meter moestuin zien die hij op het dak van de Q-Park Putgraaf heeft staan. “Vrijwilligers onderhouden de moestuin en wij leveren potgrond, zaden en andere zaken die zij nodig hebben. Het is een fijne samenwerking, want wij krijgen er de meest bijzondere kruiden, eetbare bloemen en vers fruit voor terug.”

Olijfkruid, oesterblad en chocolademunt, het groeit nu allemaal op het dak van de parkeergarage die boven het Pancratiusplein uittorent. Een groene ‘kroon’ verklapt dat er meer groene zaken gaande zijn, maar openbaar toegankelijk is het terrein niet meer. “Het is nu het domein van de vrijwilligers van de Stadstuin Heerlen.” Dat betekent niet dat je als Heerlenaar nooit meer op deze ‘dakakker’ kunt komen, want het plan is om er allerlei activiteiten zoals voorstellingen, kookworkshops, yogalessen of voorleesmiddagen te blijven organiseren.

En bij Brasserie Mijn Streek kun je de daktuin proeven, bijvoorbeeld als je een muntthee bestelt. Dan heb je opeens keuze uit vier soorten lokaal geteelde muntthee. Van de nog niet rijpe aardbeien wordt in de keuken van Brasserie Mijn Streek een bijzondere, ingelegde lekkernij gemaakt en vooral de cocktails met verse kruiden zijn niet te versmaden. “Echt verse kruiden zijn veel potenter, hebben nog meer etherische oliën en dus meer smaak dan kruiden die al dagen geleden geplukt zijn en lang in een koeling hebben gelegen. Het verschil proef je.”

“Als we in één keer veel oogst hebben, wat toch vaak gebeurt in een moestuin, dan weet onze kok, Daan van der Wielen, daar wel raad mee. Fermenteren en conserveren doen we al jaren bij Mijn Streek. Zo kunnen we het lekkers uit de moestuin het hele jaar aan onze gasten serveren. Door die traditie hebben wij echt noemenswaardig minder voedselverspilling in onze keuken. Dat schrijf ik graag toe aan de creativiteit van onze kok!”

Wil je proeven van de eerste oogst van de Heerlense ‘dakakker’? Brasserie Mijn Streek is van woensdag t/m zaterdag van 12 tot 22 uur geopend.

Tekst: Leonie Kohl
Foto's Luc Lodder