Bourgondisch walhalla achter de poort: Eten bij COEN

Bourgondisch walhalla achter de poort: Eten bij COEN

In Heerlen vind je de leukste plekken verstopt in de ‘hoeken en gaten’ van de stad. Achter een ijzeren poort in de Dautzenbergstraat betreed je de culinaire wereld van Eten bij COEN. Vorig jaar nam hij Ronnie’s BBQ Ribs over en inmiddels heeft hij een geheel eigen draai gegeven deze fantastische plek. Als gast proef je van de kleine kwalitatieve menukaart met hier en daar een spannend culinair experiment.

Coen Ummels was al een bekend gezicht in Heerlen, in de horeca en in dit bijzondere restaurant in de Dautzenbergstraat. Of moeten we zeggen achter de Dautzenbergstraat? Een zwarte, metalen poort met daarboven de tekst ‘Cooperatieve Vereeniging’ (het opvolgende ‘Ons Dagelijksch Brood’ staat op de gevel van de buren) geeft toegang tot Eten bij COEN.

Als je nooit eerder een voet achter deze poort hebt gezet, dan wordt het nu tijd. Etenstijd! Hier ligt een van de best bewaarde terrasgeheimen van Heerlen. Aan een van de tafeltjes op het kleine binnenpleintje waan je je bijna in het buitenland en dat is pas het begin, want ook binnen is er van alles te ontdekken.

Sfeer van weleer
Nog voordat je een slok hebt gedronken of een hap hebt gegeten, maakt het restaurant al indruk. De voormalige bakkerij, slagerij en kruidenierszaak heeft anno 2023 nog steeds een industriële aankleding. De sfeer van weleer is goed bewaard gebleven en in elk hoekje van de zaak is het weer anders zitten. Dat kan bij de mooie bar waar Coen graag een speciaalbiertje voor je inschenkt of tapt, aan een grote tafel of lekker rustig op de bovenverdieping. De combinatie van livemuziek en drank ervaar je in de kelder, waar elke eerste vrijdag van de maand een Jamsessie plaatsvindt en elke derde vrijdag van de maand een technoavond (écht underground).

Coens liefde voor bier is uitgebreid te proeven in het restaurant, speciaalbiertjes zijn favoriet. Zo is dit enige zaak in Heerlen met het bekroonde Belgische Victoria bier op de tap. Op fles is de keuze uit speciaalbieren nog veel groter. Liefhebbers van fruitbieren komen hier ook aan hun trekken. Coens passie voor bier zorgt ervoor dat er elke maand wel iets nieuws te proeven valt. Het nieuwste gerstenat: Hertog Jan Grand Pilsener. Naast het bier heeft hij ook veel moeite gestopt in de selectie rood, wit en rosé. De pas gerenoveerde bar is ingericht op de meest dorstige gasten.

Eten bij Coen
Hoe is dat eten nu bij Eten bij COEN? Zelf omschrijft hij zijn kaart als Bourgondisch en met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Er is geen grote trendbreuk met het restaurant dat hij overnam. Coen houdt de kaart bewust klein, maar hij heeft wel vegetarische opties toegevoegd. Spareribs en steaks zijn nog steeds belangrijk. Deze klassiekers vertellen niet het hele verhaal, want zodra Coen ruimte ziet voor een culinair experiment, staat er zomaar iets spannends op het menu, zoals bijvoorbeeld gefrituurd ijs.

Coen is verknocht aan Heerlen en dit prachtige pand. Hij wil de historie ervan zo veel mogelijk tot uiting laten komen. In de voormalige slagerij hangen de vleeskettingen nog aan het plafond. Hij is nu bezig om oude bouwtekeningen – voor de architectuurkenners: het is een Stuyt! – op te vragen en stijlvol te presenteren op de muren. Het grote pand biedt meer mogelijkheden dan Coen op dit moment kan benutten. Volgende project: inrichting van de nu al gezellige kelderbar, zodat je hier met je gezelschap een avondje kan hangen, kletsen en spelletjes spelen onder het genot van een lekker hapje en drankje. Dat belooft écht een van de best verstopte plekjes van Heerlen te worden!

Tekst: Leonie Kohl
Foto’s: Luc Lodder