Nog drie dagen: Andy Warhol dichterbij dan ooit

Nog drie dagen: Andy Warhol dichterbij dan ooit

Tijdens een bezoek aan de expositie over Andy Warhol bij SCHUNCK Museum lijkt het wel alsof je in het hoofd van de wereldberoemde kunstenaar kijkt. En dat ligt niet aan zijn originele pruiken die pal voor je neus liggen bij binnenkomst. Grijp binnen drie dagen je kans voordat deze exclusieve expositie verder reist naar Pittsburgh in Amerika. Zo dichtbij komt Warhol niet snel meer!

Tot en met zondag 16 maart bezoek je bij SCHUNCK Andy Warhol: Vanitas – dé expositie over de gevierde kunstenaar die bekend staat om bananen, een blik soep en de kleurrijke portretten van Marilyn Monroe. De expositie in SCHUNCK laat echter een intiem, eerlijk en kwetsbaar beeld van Andy Warhol zien, een katholiek opgevoede immigrant die de vanuit het New York van de jaren zestig, zeventig en tachtig de kunstwereld op z’n kop zette (onder andere) door met kopieertechnieken kunst te maken.

Vanitas
Waanzinnig grote werken van Warhol vonden hun weg naar Heerlen voor deze tentoonstelling. De kunstenaar maakt jaren na zijn overlijden in 1987 nog steeds indruk met gigantische zeefdrukken, vaak beschilderd. Ook schetsen van schedels en zelfportretten zijn onderdeel van de tentoonstelling. Na een donkere tunnel komt het gigantische kunstwerk Last supper tot leven met UV-licht. Dan zijn er nog de filmproducties. Toch zitten er duidelijke lijnen in de werken uit deze tentoonstelling, onderwerpen die Warhol fascineerden: vergankelijkheid, sterfelijkheid, tijdelijkheid en roem. De expositie is vernoemd naar de 17e-eeuwse kunststroming die wordt verduidelijkt met originele schilderijen uit het Rijksmuseum.

Warhols kunst kan abstract zijn, maar ook goed te begrijpen. Hij maakt veelvuldig gebruik van de zeefdruktechniek, waarmee je allerlei beelden oneindig kunt kopiëren. Hij ontdekt zo de kracht van herhaling, waarmee hij ook zijn eigen merk – Andy Warhol – succesvol ‘in de markt zet’ en grote roem bereikt. Hij beweegt zich graag in de jetsetkringen van New York, maar trekt zich ook dagenlang terug in een donkere kamer. Een aanslag op zijn leven versterkt zijn fascinatie voor de vergankelijkheid van het leven, iets wat je terug blijft zien in zijn kunstwerken.

Dichterbij dan ooit
Met de Time capsules leer je Warhol pas écht kennen. Hij bewaarde namelijk álles. De inhoud van drie dozen uit dit persoonlijke archief met duizenden persoonlijke bezittingen geven een indringend inkijkje in het leven van Warhol. Zakelijke brieven met zijn adres in New York erop, een rits aangebroken cosmeticaproducten waarmee hij zichzelf naar eigen zeggen “’s ochtends aan elkaar lijmde” en lieve briefjes aan zijn partner Jon Gould geven je bijna een voyeuristisch gevoel en tegelijk een levensechte blik in een internetloos kunstenaarsleven in New York.

Het bewonderen van de honderden werken van Warhol is een beleving én een unieke kans. De laatste oeuvretentoonstelling van Warhol vond zo’n 16 jaar geleden plaats in Amsterdam. Deze expositie reist over (minder dan) drie dagen verder naar Pittsburg, USA. Nu gebeurt het (nog heel even) in Heerlen, kom ook!

Deze tentoonstelling Andy Warhol: Vanitas kwam tot stand in samenwerking met The Andy Warhol Museum in Pittsburgh en is nog tot en met zondag 16 maart te bezoeken in SCHUNCK Museum. Kijk voor alle informatie op de website van SCHUNCK.


Gepubliceerd: 13 maart 2025
Tekst: Leonie Kohl
Beeld: Anne Jannes