Bolero, de cocktailkathedraal van het Pancratiusplein, heeft een jubileum te vieren: al 17,5 jaar ben je hier verzekerd van een vers gemixte cocktail, van happy hour tot in de late uurtjes. Shotjes, bieren en wijnen zijn ook volop voorradig achter de rijkelijk uitgeruste bar. Je vindt hier niets kant-en-klaar, alles komt vers uit de fles. Met suikerrandjes, verse kruiden en feestelijk versierd verschijnt je Insta-waardige drankje op tafel. Samen met spetterende uitgaansavonden is het al jaren een succesrecept.
Eigenaren Rick en Elisa hebben het jubileum pas met hun vaste gasten en (oud-)medewerkers gevierd: 17,5 jaar op het Pancratiusplein is niet niks. Elisa: “We zijn een van de langstzittenden nu, er waren de afgelopen tijd veel overnames op het plein. Zelf hebben we De Kroniek kunnen overnemen, wat nu De Pancraat heet. Wij hebben een fantastisch team waardoor we er niet meer dag en nacht hoeven te zijn, maar we springen nog geregeld bij en hebben samen veel meegemaakt de afgelopen jaren.”
“Alles gaat in een golfbeweging, je hebt goede en slechtere tijden”, vertelt Rick. “Gelukkig hebben we alle stormen kunnen doorstaan. Voor ons hakte het rookverbod er flink in en ook het verhogen van de minimale leeftijd voor alcoholconsumptie naar 18 jaar. Wij zijn ontzettend dankbaar dat we ook de coronaperiode goed zijn doorgekomen. Het was even spannend, maar het is gelukt om niemand van het personeel te hoeven ontslaan.” Elisa vult aan: “Dat vonden we heel belangrijk, want het team is echt onze tweede familie. Ik denk dat saamhorigheid en een goede sfeer binnen het team een belangrijke, zo niet de belangrijkste voorwaarde voor succes is.”
Happy hour en radje draaien
“We geloven in ons concept en houden eraan vast. Tegelijkertijd bewegen we mee met de markt”, aldus Elisa. “Dat moet ook wel, want zeker in 17,5 jaar is er veel veranderd. Jongeren gaan minder massaal uit en beginnen steeds later.” Rick: “Als antwoord hierop zijn we begonnen met happy hour: tussen 20 en 22 uur een dubbel zo grote cocktail voor de prijs van een kleine.” Dat is inmiddels een begrip in Heerlen. Een andere klapper is radje draaien, want zo’n 5 tot 6 jaar geleden kwamen de shotjes in beeld als nieuwe, blijvende horecatrend. Een draai aan het rad bepaalt welke shotjes je krijgt. “Ons personeel kan volop ideeën inbrengen, want zij zijn jong en wij worden ouder. Zij kennen de trends en die nemen we mee.”
Shotjes, speciaalbieren, allerlei soorten wijnen, gin & tonics en alcoholvrije dranken, dat kwam er allemaal bij in de loop der jaren, maar de cocktails vormen nog steeds de kern. Rick: “We begonnen ooit met 15 cocktails op de kaart, dat zijn er inmiddels een stuk of 60… Grappig is dat de hardlopers redelijk constant blijven. Populair zijn en blijven Pornstar Martini, Mojito, Long Island Iced Tea en Sex on the Beach. Op basis van onze jarenlange ervaring ontwikkelen we ook eigen cocktails, dat zijn de Bolero Specials die wisselen van tijd tot tijd.”
Zelf mixen en proeven
Als je bij cocktails alleen aan de zomer denkt, dan heb je het mis. Jaarrond is het een gezellige drukte bij Bolero. Over de jaren is er natuurlijk een vaste fanclub ontstaan, die komen voor de vertrouwde gezelligheid en natuurlijk de lekkere drankjes. Bolero blijft bruisen met thema-avonden en de populaire cocktailworkshops. Zelf mixen en proeven blijkt toch ook eens leuk, zeker samen met je vrienden. Dat kan deels alcoholvrij voor die zwangere vriendin of degene die zorgt voor een veilige terugrit.
Er is één ding wat je niet mag bestellen bij Bolero en dat is ‘een cocktail’. Met ‘doe maar wat lekkers’ kom je ook niet weg. Pak de kaart, neem de tijd, kies een klassieker of probeer iets nieuws. Wij wensen team Bolero nog vele feestelijke jaren toe!
Tekst: Leonie Kohl
Foto's: Luc Lodder