Birds

Birds

DOX (vanaf 12 jaar)

Terug naar UITagenda

Winnaar Zilveren Krekel en Jonge Zwaan voor meest indrukwekkende jeugddansproductie 2022

Dalton Jansen keek in de jeugdzorginstelling waar hij opgroeide vaak uit het raam. De vogels buiten waren vrij! Hoe zou het hem zelf vergaan als hij vrij was? In Birds laat Dalton met dans, spoken word en muziek zien dat het kan: je uit een benarde situatie vechten, al is dat niet makkelijk.

Geïnspireerd door zijn eigen verleden voelt Dalton de noodzaak om zijn verhaal over de eenzame dwaaltocht van jongeren, die vast zijn komen te zitten in hun leven en de maatschappij, te vertellen. Vooral om te laten zien dat je jezelf daaruit kunt vechten. De jonge choreograaf en danser won in 2022 met Birds de Zilveren Krekel en de jonge Zwaan voor ‘meest indrukwekkende jeugddansproductie’.

Opgeven is nooit een optie
Dalton: “Als je in een jeugdzorginstelling woont, kun je het gevoel hebben dat je een outsider bent. Je bent onderdeel van de maatschappij, maar je voelt je beperkt door je omgeving. Opgeven? Dat is nooit een optie. De één moet harder vechten dan de ander. Er zijn altijd tegenslagen en deze moeten we omzetten in iets positiefs, want er is een levenspad voor iedereen.”