Rabbit Hole

Rabbit Hole

(vanaf 12 jaar)

Terug naar UITagenda

The Truth is Out There.

Complottheorieën en de online wereld zijn niet meer weg te denken uit de actualiteit. Maar, hoe weet je wat de waarheid is? In deze interactieve, cross-mediale voorstelling gaat het publiek op zoek naar betrouwbare informatie. Als toeschouwer speel je dus een actieve rol. Via je mobiele telefoon ben jij onderdeel van een digitaal netwerk en heb je invloed op beslissingen op het podium. Stap jij into the rabbit hole? Of blijf je er juist buiten?

Over de rol van de online-wereld in complottheorieën
Het stuk gaat over Sammie. Even voor de duidelijkheid: Samy is geen wappie. Verre van dat. Hij gelooft niet in bizarre conspiracies. Hij denkt niet dat de aarde plat is, gelooft niet in bloed-drinkende elites en snapt heus wel dat corona niet door 5G-masten is verspreid. Waarom noemt iedereen hem dan toch een complotdenker? Zijn ze bang voor hem, omdat hij zelf nadenkt? Is het zo bedreigend wanneer iemand niet meer braaf meedraait met het systeem?

Samy vertrouwt niet meer blind op z’n ouders, z’n leraren, het NOS-Journaal. Hij is geen dom schaap meer. Net als Neo in de Matrix neemt Samy de red pil. Hij is wakker, hij is bereid de waarheid onder ogen te komen. Samy stopt met school en trekt zich terug in zijn eigen groeiende online community. Deze truthers doen hun eigen onderzoek, samen zoeken ze naar de waarheid. “Where we go one, we go all.” Terwijl de buitenwereld zich één voor één van Samy afkeert, probeert zijn zus Hanna wanhopig om weer contact met hem te krijgen.

Wat doe jij?
Een imponerend digitaal decor trekt je mee in het virtuele konijnenhol. Stap jij erin? Of blijf je er juist buiten?