Pina Bausch i.s.m. philharmonie zuidnederland

Pina Bausch i.s.m. philharmonie zuidnederland

The Rite of Spring

Terug naar UITagenda

De ultieme ‘Sacre’ met live orkestbegeleiding door philharmonie zuidnederland.

In 1913 liet Stravinsky Parijs op zijn grondvesten trillen met zijn revolutionaire meesterwerk Le Sacre du printemps. Samen met philharmonie zuidnederland en PLT presenteert schrit_tmacher tijdens de 27ste editie van het festival met The Rite of Spring van Pina Bausch een nieuwe baanbrekende versie van het stuk. Met live orkestbegeleiding én in combinatie met het prachtige common ground[s] van Germaine Acogny en Malou Airaudo.

Historici zijn unaniem: met ‘de Sacre’ is begin vorige eeuw de moderne muziek begonnen. Generaties dirigenten en choreografen hebben zich mettertijd over dit icoon gebogen. Verschillende versies van o.a. de Zuid-Afrikaanse Dada Masilo en Canadese Marie Chouinard waren tijdens schrit_tmacher te zien. Dit “grote heidense heilige ritueel”, zoals Stravinsky het zelf noemde, is ook een mijlpaal in het werk van het Duitse icoon, choreografe Pina Bausch (1940-2009). In haar Frühlingsopfer schiep zij in 1975 een overweldigende, menselijke versie van het stuk.

De uitverkorene
De Pina Bausch Foundation (Duitsland), École des Sables (Senegal) en Sadler's Wells (UK) tillen Bausch’s Sacre naar een nóg hoger plan in een tweedelig programma waarin het idee van ‘uitwisseling’ centraal staat. The Rite of Spring wordt gedanst door een nieuw samengesteld gezelschap met meer dan 30 dansers uit 14 Afrikaanse landen. Trouw aan Stravinsky's compositie onderzoekt dit baanbrekende werk, dat sinds 2021 over de hele wereld toert, onverzettelijke rituelen, waarbij het offer van de 'uitverkorene' het seizoen verandert van winter naar lente.

common ground[s]
Het tweeluik opent met common ground[s] van Germaine Acogny (oprichter van École des Sables en ‘oermoeder’ van de Afrikaanse moderne dans) en Malou Airaudo (een icoon van het eerste uur van Tanztheater Wuppertal en jarenlang vertolker van de uitverkorene in Pina’s Sacre). De rijke danstradities van deze twee bijzondere vrouwen smelten samen in een poëtisch en teder stuk dat hun gedeelde geschiedenis en emotionele ervaringen onderzoekt.

Contextprogrammering
Rond deze voorstelling organiseren schrit_tmacher en prhilharmonie zuidnederland samen een omvangrijk contextprogramma, bestaand uit o.a. een inleiding, diverse lezingen en (na)gesprekken. Houd deze website en onze socials in de gaten voor meer informatie.

Credits
The Rite of Spring is een productie van Pina Bausch Foundation, École des Sables & Sadler’s Wells.

The Rite of Spring
Choreography: Pina Bausch
Music: Igor Stravinsky
Set and Costumes: Rolf Borzik
Collaboration: Hans Pop
World Premiere: 3 December 1975, Opera House Wuppertal

Restaging
Artistic Directors: Josephine Ann Endicott, Jorge Puerta Armenta, Clémentine Deluy
Rehearsal Directors: Çağdaş Ermiş, Ditta Miranda Jasjfi, Barbara Kaufmann, Julie Shanahan, Kenji Takagi

common ground[s]
Co-Choreographers and Dancers: Germaine Acogny, Malou Airaudo
Composer: Fabrice Bouillon LaForest Costume Designer: Petra Leidner
Lighting Designer: Zeynep Kepekli
Dramaturg: Sophiatou Kossoko