De Man van La Mancha

De Man van La Mancha

Terug naar UITagenda

Een originele musical op het ritme van de flamenco.

De man van La Mancha, gebaseerd op het wereldberoemde boek van Miguel de Cervantes uit 1605, vertelt het verhaal van de ridder Don Quichot. Het ritme van de flamenco bepaalt de hartslag van deze nieuwe en eigentijdse musicalklassieker, die daardoor meer doet denken aan een flamencoconcert. Met Huub van der Lubbe, voormalig frontman van De Dijk, als Don Quichot.

De man van La Mancha speelt zich af in een gevangenis in Sevilla in de 16e eeuw. De Inquisitie heerst genadeloos. De dichter Cervantes wordt met zijn medewerker in de kerker geworpen tussen armlastige gevangenen. Zij veroordelen de nieuwelingen tot het inleveren van al hun bezittingen. Cervantes brengt, als verdediging, het verhaal van Don Quichot tot leven: een edelman die te veel ridderromans heeft gelezen en eropuit trekt, vergezeld van zijn buurman Sancho Panza, om grootse daden te verrichten.

Een mooie gedachte
Don Quichot is een kind van Zuid-Europa. Hij is kleurrijk, expressief, ontvankelijk, een toegewijd idealist. Zijn ideaal is het voortbrengsel van zijn verbeelding die put uit de fantasiewereld van de ridderromans. Dat is de komische zijde van het verhaal. Maar het ideaal maakt zijn drijfveren ook ontroerend. Het verhaal geeft ons wellicht het inzicht dat de wereld niet alleen maar een plek is waar je nu eenmaal terecht komt, maar ook een plek die je kunt maken tot wat het is. Met je eigen handen en gedachten.

‘Ben je gek als je het leven niet alleen wil zien zoals het is,
maar ook zoals het zou kunnen zijn?’

Theateralliantie
De Theateralliantie brengt met De Man van La Mancha, Mozarts Zauberflöte en Augustus; Oklahoma dit seizoen drie grote producties naar onze podia. Directeur en producent Rosalie Mohr vertelt in een interview waarom de alliantie zoveel mogelijk publiek wil bereiken. “Wij zijn ervan overtuigd dat (ver)beeldend theater een belangrijke rol kan spelen in het leven van mensen. Naast al dat spektakel willen wij hen ook iets inhoudelijks meegeven. Bij De man van La Mancha is dat bijvoorbeeld de boodschap dat wij allemaal samen de wereld maken.”

Cast
Huub van der Lubbe, Dragan Bakema, Lucretia van der Vloot, Stefan Rokebrand, David van Uuden, Doris Baaten, Mees Hilhorst, Ruth Sahertian, Danny Houtkooper, Sanne Groenen, Djin Kastje, Danique Beijer, Gino Taytelbaum, Maria Martinez Payà e.a.