Éternité

Éternité

Terug naar UITagenda

Ter gelegenheid van de release van Le Pot-Au-Feu vertonen we een eerdere film van regisseur Anh Hung Tran. Eternité is iets bijzonders, een film die je overspoelt met klank en beeld, en die je meesleurt in de voortkabbelende cyclus van het leven. Wat ons betreft kennen te weinig mensen deze juweel van een film.

Het verhaal begint aan het eind van de 19de eeuw, wanneer de 20 jaar oude Valentine trouwt met Jules. Aan het eind van de 20ste eeuw rent diens overgrootkleindochter over een brug en eindigt in de armen van de man die ze liefheeft. Tussen deze twee momenten ontmoeten diverse mannen en vrouwen elkaar, ze worden verliefd en een eeuw lang volgen zij hun romantische lot en bouwen aan een familiedynastie.

Éternité is een subtiele verfilming van de familiekroniek L’élégance des Veuves, de roman waarin Alice Ferney haar familiegeschiedenis beschreef. De cyclus van het leven wordt verteld in een bijzondere stijl en vorm: tableaux vivant-achtige beelden van zonovergoten, weelderige landgoederen en rijke mensen, vredig en gelukkig eerst in landhuizen, later in chique appartementen. Dit alles begeleid door prachtige klassieke muziek.

Éternité vertelt de kroniek van een familie die bijna honderd jaar en vijf generaties beslaat. Nieuwe geboortes, nieuwe huwelijken, nieuwe sterfgevallen, goede en slechte dagen. Elke generatie krijgt onvermijdelijk te maken met pijn, liefde en de dood. Het leven zet zich voort, maar is niet oneindig.

Dan besef je dat alles vluchtig is en dat we allemaal maar passanten zijn. Dat inzicht raakt je diep aan het eind van de film.