And the King Said, What a Fantastic Machine

And the King Said, What a Fantastic Machine

Terug naar UITagenda

“Wat een fantastische machine!” moet de Britse koning Edward VII hebben uitgeroepen, na het zien van een korte film van filmpionier George Méliès. Vele decennia later blijkt de fascinatie van mensen voor wat de camera registreert nog even groot en is het enthousiasme ervoor nog verder vergroot door de opkomst van de smartphone. Geïnspireerd door de uitroep van Edward VII maakte regisseursduo Axel Danielson en Maximilien Van Aertryck een intrigerende montage van de beelden die ons overstromen.

Sinds de ontdekking van de camera obscura tot de vertoning van het eerste bewegende beeld. Van de uitvinding van de webcam tot de eerste video die viral ging. Deze geestige en tot nadenken stemmende documentaire toont de opkomst van de beeldcultuur zoals wij die kennen en verweeft historisch archiefmateriaal met homevideo's, livestreams, sensatiezoekers die hun levens riskeren voor sociaal media content en aangrijpende persfotografie die voor altijd in het geheugen gegrift zullen blijven staan.

Het regisseursduo stelt de kijkers aan de hand hiervan de vraag: wat zijn de gevolgen van blootstelling aan de miljarden beelden die continu strijden om onze aandacht?