Smoke Sauna Sisterhood

Smoke Sauna Sisterhood

Terug naar UITagenda

Diep in de Estse bossen staat een sauna waar vrouwen samenkomen om zich onder te dompelen in rituelen, waar ze nader tot elkaar komen, samen lachen en waar pijn wordt uitgezweet. Terwijl de lichamen samenkomen en zweet, water en tranen met elkaar versmelten, delen de vrouwen hun diepste en intiemste ervaringen.

De warme close-ups in de hete ruimte worden afgewisseld met wijdere shots als de vrouwen naakt door de sneeuw rennen, het vuur aanjagen en muziek spelen. Een oude vrouw vertelt tussendoor over de tradities uit haar tijd, die in schril contrast staan met het overweldigende gevoel van steun en kracht dat de vrouwen in hun veilige sauna ervaren.

Een stilteretraite in een Thais klooster en gebeurtenissen in haar eigen leven brachten regisseuse Anna Hints ertoe een documentaire te maken over deze bijzondere traditie van de rooksauna, een gebruik dat in 2014 werd toegevoegd aan de Unesco culturele erfgoedlijst.

Smoke Sauna Sisterhood won op verschillende filmfestivals diverse prijzen en is wat ons betreft één van de beste documentaires van het jaar.