The Eternal Memory

The Eternal Memory

Terug naar UITagenda

We volgen de gevierde journalist Augusto Góngora en zijn vrouw, actrice en Minister van Cultuur, Paulina Urrutia. Góngora werd bekend als vooraanstaand cultureel commentator en archivaris in Chili, die jarenlang streed om de herinneringen aan de dictatuur van August Pinochet levend te houden. Nadat hij in 2014 met de ziekte van Alzheimer werd gediagnostiseerd, wordt het de taak van zijn vrouw Paulina om het geheugen van haar man levend te houden.

Met genegenheid leidt ze haar echtgenoot door zowel de goede als de moeilijke momenten van zijn dagelijks bestaan, terwijl de ziekte langzaam maar zeker hun leven begint aan te tasten. Regisseuse Maite Alberdi legt een onverwoestbare tederheid tussen het echtpaar vast, zelfs te midden van Góngora’s verslechterende gezondheid.

Door naadloos archiefbeelden van Góngora’s verslaggeving vanuit de frontlinies van Pinochet’s regime te combineren met 25 jaar aan persoonlijke video-opnames, en Alberdi’s zachte en bedreven vastlegging van het dagelijkse leven van het paar, laat de documentaire een rijke en waardevolle herinnering zien aan een leven vol betekenis.

The Eternal Memory is een diep ontroerend en menselijk portret van een eeuwige liefde en misschien wel het mooiste liefdesverhaal van het jaar.

Bijzonderheden
In 2016 namen het Netwerk Palliatieve Zorg Oostelijk Zuid-Limburg en Filmhuis De Spiegel in Heerlen het initiatief tot het organiseren van ontmoetingsavonden waarbij een speelfilm of documentaire wordt getoond, die het thema palliatieve zorg aanroert. Doel hiervan was om zorgverleners, (potentiële) patiënten, naasten en mantelzorgers in een aangename sfeer met elkaar in contact te brengen, met aandacht voor ieders eigen verhaal én de zeer diverse mogelijkheden van palliatieve zorg in de regio Parkstad. Een uniek initiatief in Nederland, dat sindsdien veel navolging kreeg, onder meer in de rest van Limburg.

Op drie verschillende data in december vertoont het filmhuis een Chileense documentaire die raakt aan het thema palliatieve zorg: The Eternal Memory. Om de jarenlange samenwerking tussen het netwerk en het filmhuis te vieren, is er nu een leuke actie: voor alle voorstellingen van deze documentaire heeft het netwerk ervoor gezorgd dat de toegang voor iedereen gratis is.

Reserveer op tijd jouw vrijkaartje want vol = vol.

Wil je meer lezen over het Netwerk Palliatieve Zorg? Neem dan een kijkje op hun website.