Geert Mak

Geert Mak

De recente geschiedenis van Europa en Oekraïne in het bijzonder

Terug naar UITagenda

Waar ging het mis met Europa?

In 2019 publiceerde Geert Mak met Grote Verwachtingen het langverwachte vervolg op In Europa. In dit boek en ook in dit theatercollege duidt de schrijver en historicus de recente geschiedenis van Europa en de oorlog in Oekraïne zoals alleen hij dat kan. Hij verbindt de grote lijn van de geschiedenis van Europa met de leefwereld van iedereen en verwerkt daarin allerlei herkenbare details.

Volgens Geert Mak is de oorlog in Oekraïne een bepalend moment in de Europese geschiedenis. Het Europese veiligheidssysteem staat op losse schroeven. Rusland wordt bestookt met sancties, de NAVO staat op scherp, Oekraïne wordt overspoeld met westerse wapens, Duitsland steekt alle energie in een effectieve krijgsmacht en ook in andere Europese landen schieten de defensiebudgetten omhoog.

De huidige situatie lijkt op een perfect storm: een ingrijpende crisis rond onze defensie, een ongekende vluchtelingencrisis, een ernstige energiecrisis, een toenemende klimaatcrisis, een economische crisis en bovendien een ingrijpende voedselcrisis. In zijn theatercollege duikt Geert Mak in het verleden en de vraag wat het verleden met ons doet. Het gaat over verscheurdheid en onwetendheid, over historie en angst, over armoede en hoop, over alles wat ons nieuwe Europa scheidt en bindt.

Geert Mak
Geert Mak schreef bestsellers zoals De engel van Amsterdam (1992), Hoe God verdween uit Jorwerd (1996), De eeuw van mijn vader (1999), In Europa (2004), De Brug (2007) en het meest recent Grote Verwachtingen (2019). De prestigieuze Friedrich Ebert Stiftung in Berlijn riep dit boek uit tot ‘Politiek Boek van het Jaar’. Eerder, in 2017 had Mak uit handen van koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor zijn gehele oeuvre ontvangen. En van de universiteit van Leuven ontving hij in mei 2022 de erepenning voor zijn verdienste om in zijn boeken de geschiedenis tot leven te wekken.

Na de voorstelling vindt een meet & greet met Geert plaats.