NDT2

NDT2

Illuminate

Terug naar UITagenda

Illuminate, het eerste NDT 2-programma van seizoen 2023-2024, richt de schijnwerpers op drie jonge choreografen.

Nadav Zelner, Micaela Taylor en Jermaine Spivey krijgen de kans om ofwel een nieuw werk te creëren of een bestaand, recent werk uit hun oeuvre nieuw leven in te blazen.

NDT biedt daarmee nieuwe makers een podium om (bestaand) werk verder te onderzoeken en hun choreografisch talent te ontwikkelen. Daarnaast vormt het drieluik van Illuminate voor de jonge dansers van NDT 2 de ultieme kans om blootgesteld te worden aan verschillende bewegingsstijlen.

Illuminate, het eerste NDT 2-programma van seizoen 2023/24, richt de schijnwerpers op drie jonge choreografen: Nadav Zelner, Micaela Taylor en Jermaine Spivey. Zij krijgen de kans om ofwel een nieuw werk te creëren of een bestaand, recent werk uit hun oeuvre nieuw leven in te blazen. NDT biedt daarmee nieuwe makers een podium om (bestaand) werk verder te onderzoeken en hun choreografisch talent te ontwikkelen. Daarnaast vormt het drieluik van Illuminate voor de jonge dansers van NDT 2 de ultieme kans om blootgesteld te worden aan verschillende bewegingsstijlen.

Nadav ZelnerBedtime story
Nadav Zelner creëerde Bedtime story (2021) te midden van de COVID-19 pandemie. "In dit werk was het belangrijk voor mij om mijn dromen een podium te geven, en de dromen die ik had als kind in iets tastbaars uit te drukken. Naarmate we ouder worden, hebben we de neiging om onze dromen in de steek te laten. We moeten opnieuw kennismaken met het kind in ons," zegt Zelner. Bij de première kreeg het werk lovende kritieken: "Zelners danstaal is driftig, razendsnel en totaal, gedetailleerd tot aan de duim toe", schreef NRC.

Micaela Taylor - nieuwe creatie
Micaela Taylor is danser, choreograaf en artistiek directeur van haar gezelschap TL Collective. Met een achtergrond in hiphop en ballet, heeft ze haar eigen dansstijl gecreëerd, dat ze Expand Practice noemt. Hierin staat emotie centraal, en worden variaties in lichamelijkheid en texturen gecreëerd als een expressie van iemands authenticiteit. Taylors bewegingstaal is door de Los Angeles Times omschreven als "atletisch en sierlijk, precies en vloeiend", en een die "zich nestelt in tweedelingen". Deze première is Taylors eerste creatie voor het gezelschap.

Jermaine SpiveyCodes of Conduct
Hoe voelt, klinkt en ziet participatie eruit? Hoe kan onze perceptie van 'vooruitgang' collectieve betrokkenheid stimuleren? Vanuit de wens om nieuwe makers te ondersteunen, heeft NDT Jermaine Spivey uitgenodigd om een uitgebreide versie van Code of Conduct (2022) te creëren voor het Amare-toneel, dat hij oorspronkelijk maakte voor Up & Coming Choreographers 2022. "Met Code of Conduct was ik geïnteresseerd in het definiëren van lichamelijkheid door middel van choreografische en geïmproviseerde structuren die de dansers plaatsen in verschillende staten van zijn, niets, iets", zegt Spivey. “De structuren vragen om nauwkeurigheid, gevoeligheid en reactievermogen. Op deze manier kan het werk gezien worden als een uitwerking van dit gemeenschappelijke proces.”

Inleiding
Bij deze voorstelling vindt een inleiding plaats. Deze start om 18:30 uur in de INGzaal. Voor Vrienden van PLT is de inleiding gratis toegankelijk, voor overige bezoekers € 3,50. U boekt een plaats voor de inleiding in het vervolg van het bestelproces.