Lezing: Waarom zou je jezelf schamen voor je ziekte?

Lezing: Waarom zou je jezelf schamen voor je ziekte?

Terug naar UITagenda

In het kader van Wereld Aids Dag organiseert Stichting Wereld Aids Dag Limburg deze lezing. Na de lezing is er een panelgesprek rondom zelfstigmatisering en schaamte bij chronische ziekten.

Zelfstigma en schaamte komen bij verschillende (chronische) ziektes voor en kunnen een grote impact hebben op de (mentale) gezondheid van patiënten. Zelfstigma komt onder andere ook voor bij mensen met hiv. In mei 2023 hebben onderzoekers van Open Universiteit, Universiteit Maastricht en de Universiteit van Aberdeen een onderzoek gepubliceerd over zelfstigma bij mensen met hiv en op welke manier zelfstigma verminderd kan worden.

Tijdens deze avond zal Prof. Dr. Arjan Bos (Open Universiteit) het onderzoek en de resultaten van het onderzoek presenteren. Hierbij zal hij ook ingaan op zelfstigma en schaamte in zijn algemeenheid. Na de presentatie zal er een panelgesprek zijn met Arjan Bos, Armand Winthagen (Directeur Toon Hermanshuis Parkstad) en een ervaringsdeskundige. Tijdens het panelgesprek zal het niet alleen gaan over zelfstigma bij mensen met hiv, maar ook in hoeverre dat overeenkomt en verschilt met zelfstigma bij andere ziektes. Er is bij het panelgesprek ook gelegenheid om vragen te stellen vanuit het publiek.

Na de bijeenkomst zal er een borrel plaatsvinden bij Café Tess ter afsluiting van Wereld Aids Dag in Heerlen.

Praktische informatie:
Datum: 1 december
Tijd: 20:00
Locatie: SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium
Entree: gratis, na aanmelding