Mozart / Der Schauspieldirektor

Mozart / Der Schauspieldirektor

Opera Zuid

Terug naar UITagenda

Een briljante komedie met muziek.

Het drama vóórafgaand aan een première gebruiken om een opera te maken, Mozart deed het! In Der Schauspieldirektor neemt de componist de operawereld op de hak. Alles komt voorbij, van rivaliserende zangers, grote ego’s en hectische repetities tot ruzie op de bühne.

Mozart kon voor zijn Schauspieldirektor rijkelijk uit zijn eigen ervaringen putten en dat geldt ook voor regisseur, operazanger én auteur Christopher Gillett die de komedie nu op het toneel brengt. Hij schreef de nieuwe toneeltekst en regisseert Der Schauspieldirektor bij Opera Zuid vanuit zijn eigen schat aan ervaringen. Een tipje van de sluier; “Het doek gaat op voor een prachtig zeventiende-eeuws decor, vanuit een negentiende-eeuws perspectief. Wat er daarna gebeurt…dat hou ik nog even geheim.”

Het genie Mozart
In deze nieuwe Opera Zuid-productie in samenwerking met philharmonie zuidnederland, haalt Gillett samen met dirigent Enrico Delamboye en een topcast vol jong talent, de sprankelende lichtvoetigheid van Mozarts grappige en inventieve partituur naar boven. De komedie met muziek zoals Mozart het werk zelf noemde, toont met theatrale stijl zijn genialiteit op zowel dramatisch als psychologisch vlak. Want, natuurlijk staat Mozarts fantastische muziek centraal: “Eigenlijk is het een soort adoratie van Mozart, te midden van alle gekkigheid.”

Credits
Cast: Kristina Bitenc, Marc Pantus, Daisy Brown, Mitch Raemaekers, Saskia Bonnarius e.a.
Concept, tekst en regie: Christopher Gillett
Muzikale leiding: Enrico Delamboye
Lichtontwerp: Bretta Gerecke
Orkest: philharmonie zuidnederland

Boeiende inleiding door operakenner Len van Schaik.

De opera wordt uitgevoerd in het Duits met Nederlandse en Engelse ondertiteling.