Schrijversbezoek Tommy Wieringa

Schrijversbezoek Tommy Wieringa

Terug naar UITagenda

‘Vuur is een goede knecht maar een slechte meester.”

In september komt de nieuwe roman, Nirwana, van Tommy Wieringa uit. Een goede aanleiding hem uit te nodigen en in gesprek te gaan over Nirwana, de actuele thema’s die in het boek ter sprake komen en zijn schrijverschap. Janna Navis (coördinator collectie SCHUNCK Bibliotheek) zal het gesprek met Tommy Wieringa leiden. Boekhandel Van der Velden van Dam verzorgt de boekverkoop en er is gelegenheid om je boek te laten signeren.

Bestel je tickets hier.

Over Nirwana

De geschiedenis van een grootvader bepaalt het heden van een kleinzoon: samen vertellen ze het verhaal van een eeuw waarin het wereldvuur oplaaide als nooit tevoren.

Wie is die man die binnen de familie wordt vereerd als een heilige? Willem Adema geldt als een visionair waterbouwkundige met een besmet verleden. Hij vecht aan Duitse zijde aan het oostfront om de olievelden van de Kaukasus te veroveren, maar halverwege de oorlog komt hij tot inkeer en sluit zich aan bij het verzet. Na zijn gevangenisstraf pioniert hij in Venezuela voor de olie-industrie en vanaf de jaren zestig speelt hij een hoofdrol in de offshore op de Noordzee. Zijn kleinzoon Hugo Adema is een beroemd kunstenaar wiens leven in een impasse is geraakt nadat zijn grote liefde hem heeft verlaten. Om de tijd te doden keert hij terug naar het landgoed van zijn grootouders waar hij is opgegroeid, om het verleden van zijn inmiddels honderdjarige grootvader te onderzoeken. Was zijn overstap naar het verzet oprecht of ingegeven door opportunistische motieven, en welke rol speelde hij werkelijk aan het oostfront?
Intussen beschouwt Hugo de tijd waarin hij zelf leeft steeds meer als een voortzetting van die veroveringsoorlog met andere middelen. Wanneer zijn vroegere gouvernante overlijdt duiken in haar huis de verloren gewaande dagboeken van zijn grootvader op, die een ontstellend nieuw licht werpen op diens oorlogsjaren.

In Nirwana gaat de Tweede Wereldoorlog een groots verband aan met de verbrandingstijd van nu. Deze hoogst actuele roman leert dat het vuur een goede knecht is, maar een slechte meester.

Tommy Wieringa
Tommy Wieringa schreef onder meer de romans Alles over Tristan, Joe Speedboot, Ik was nooit in Isfahaan en Caesarion. Enkele van zijn bekroonde werken zijn: Dit zijn de namen  (Libris Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2013) en De heilige Rita  (Bookspot Lezers- en Literatuurprijs, publieksprijs Gouden Boekenuil en de Inktaap 2017). Op 19 september 2023 verschijnt zijn nieuwe roman Nirwana .

Nederland leest
Nederland leest is een evenement ter bevordering van het lezen van boeken. Het vindt sinds 2006 jaarlijks plaats en wordt georganiseerd door het CPNB. Dit jaar staat het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl centraal. Bekijk het programma.